Това, че на фона на 2020 година потреблението се възстановява и хората са по-склонни да харчат за предстоящия коледен сезон, е добър знак. Но те могат да останат неприятно изненадани заради бързото нарастване на цените на стоките.

А последната "жертва" на поскъпването е не друго, а коледната елха. Някои от големите продавачи на изкуствени елхи предупреждават, че цените им вероятно ще се увеличат с двуцифрен темп заради скочилите разходи за транспорт, пише CNN Business.

"Ние ще трябва да увеличим цените. За елхите средният ръст ще бъде около 20%", посочва Мак Хармън, който е ръководител на един от големите търговци в САЩ Balsam Hill. Базираната в Калифорния компания печели над 200 милиона долара годишно от директни продажби на изкуствени елхи и коледна украса на американския пазар.

"Дори и подобно увеличение няма да покрие нашите разходи, тъй като те са с 300% по-високи на един контейнер през тази година", допълва той.

Ситуацията не е по-различна и за National Tree Company, която е най-големият търговец с изкуствени елхи и коледна украса и е доставчик за гиганти, като Walmart, Target и Amazon. В същото време от ръководството ѝ очакват значително по-силен сезон в сравнение с 2020 година.

"От макро перспектива очакваме търсенето на нашите продукти да бъде с 25% по-високо в сравнение с предходната година. Прогнозираме, че ще продадем между 1,5 и 2 милиона елхи през този сезон", обяснява изпълнителният директор на дружеството Крис Бътлър.

Той обаче добавя, че запасите им за коледните празници са с 10% надолу в сравнение с предходните години. Заради недостига очакванията са, че цените им ще бъдат с между 20-25% нагоре.