Пластмасовите бутилки са един от най-сериозните замърсители на природата. В много държави има политика за рециклирането им и повторната им употреба. На някои места правителствата опитват чрез тях да облекчат разходите на обществото. Например, отскоро в Рим жителите получават отстъпка от 0,05 евро от цената на билета за метрото за празна пластмасова бутилка, върната за рециклиране.

Този метод е използван в три метростанции в италианската столица, разказват от Световния икономически форум. Там бутилките се пускат в специални машини, като с всяка една от тях се прибавя кредит към профилите за пътуване на гражданите. Идеята за това идва след като това лято Рим имаше сериозен проблем с боклука. Голямо количество отпадъци бяха разпилени по улиците на столицата. Основното депо за отпадъци и две от пречиствателните станции в града бяха затворени, а компанията, отговаряща за боклука, обяви, че няма къде да съхранява и половината от количеството боклук.

Предвид това инициативата с бутилките, наречена Recicli+Viaggi, което означава рециклирай и пътувай, идва точно навреме. Италианците пият бутилирана вода повече от всяка друга нация на година в Европа. Това означава по 188 литра годишна, а рециклирането на бутилките от тази вода става изключително трудно.

Преди Рим, Пекин също въведе такава практика през 2014 година. В Истанбул пластмасовите бутилки могат да се използват, за да се намали цената на пътуването, както в метрото, така и в трамваите.

В индонезийския град Сурабая за пътуването с автобуси може да се плаща с пластмасови чаши или бутилки. Двучасово пътуване с автобус струва 10 пластмасови чаши или 5 пластмасови бутилки.

Огромна машина ще почиства Тихия океан от пластмасата

Огромна машина ще почиства Тихия океан от пластмасата

Тя улавя отпадъците и ги изнася извън океаните, където те се преразпределят

Супермаркети във Великобритания и Германия са инсталирали вендинг машини, които дават ваучери за всяка пусната пластмасова бутилка. Това, което клиентите получават, варира от отстъпка от 0,05 паунда до точки за лоялни клиенти, които се взимат на касата.

През миналата година британския град Лийдс въведе политика, чрез която водачите на автомобили могат да заплащат паркомясто с пластмасови бутилки. Всяка бутилка се равнява на 0,20 паунда, така че достатъчно количество отпадъци може да плати и паркинга за цял ден.

В Памохи в индийския щат Асам фондацията Akshar Foundation School е приела практика родителите да плащат таксите на своите деца с пластмасов отпадък.

На глобално равнище ние купуваме 1 милион пластмасови бутилки на минута според организаторите на Световния ден на Земята. Изхвърлените бутилки са само част от 275-е милиона тона пластмасов отпадък, които се генерират по света всяка година.

Според доклад на Световния икономически форум 8 милиона тона пластмасови отпадъци попадат в океаните всяка година, въпреки предупрежденията, че за разграждането на този материал са необходими 500 години.