Мерките за блокиране принудиха милиони служители по света да продължат да изпълняват служебните си задължения, но от дома си, възпремайки по-гъвкав работен режим. Това всъщност е един глобален социален експеримент, резултатите от който със сигурност ще бъдат много интересни. 

Напоследък направиха впечатление някои смели изказвания и решения, на които просто трябва да се обърне внимание. Facebook и премиерът на Нова Зеландия например са сред най-новите привърженици на по-гъвкавия режим на работа, след като компаниите в света все повече обмислят стратегии за връщане на служителите по офисите.

Twitter разреши на служителите си да работят от вкъщи "завинаги"

Twitter разреши на служителите си да работят от вкъщи "завинаги"

Досега практиката се оказва успешна

В четвъртък Facebook заяви, че планира да възприеме дистанционната работа като дългосрочна тенденция, в сферите, в които това е възможно.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн пък предложи да се въведе четиридневна работна седмица, което отчасти и да засили туризма в страната.

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг каза на служителите си, че технологичният гигант агресивно се отваря към дистанционната работа и дистанционното наемане на служители през юли. Той очаква половината от работната сила на компанията да върши служебните си задължения извън офисите на Facebook през следващите от 5 до 10 години.

Подобни ходове се наблюдават и при други технологични гиганти от Силициевата долина, включително Twitter, които казват, че служителите могат да работят от дома "завинаги", ако желаят.

Снимка 480597

Източник: iStock

Гъвкавите работни политики се харесват от служителите, които се тревожат да се върнат в офисите, като същевременно предоставят място за дишане на компаниите, докато въвеждат нови мерки за социално дистанциране.

Джасинда Ардерн предложи четиридневна работна седмица, за да помогне за засилване на икономиката и за справяне с баланса между професионалния и личния живот. Според нея един от най-важните уроци от блокирането е това, че сме научили колко гъвкави могат да бъдат хората, работещи от дома и колко добро може да бъде това за икономиката.

Технологичният гигант Microsoft изпробва четиридневната работна седмица миналата година в Япония. Експериментът беше счетен за успешен по отношение на отзивите и производителността на служителите.

"Работата от дома остава избираема за повечето служители до октомври", заяви наскоро говорител на Microsoft.

Тези професии позволяват работа от вкъщи- заплатите са до 83 000 долара годишно

Тези професии позволяват работа от вкъщи- заплатите са до 83 000 долара годишно

За някои от тях се изисква само бакалаварска степен

Както работниците вкъщи, така и по-кратките работни седмици бяха аплодирани от експертите по човешките ресурси като алтернатива на масовото завръщане в офисите.

"Това би дало и по-добър баланс между професионалния и личния живот на хората, които се нуждаят от свобода, като студентите на непълно работно време, майките, родителите, които искат повече време с децата си или да се грижат за възрастните си родители", казва Алин Абрахам, консултант от Сингапур.

"Ако след Covid-19 работодателите се научат как да наемат работници, който са усвоили по-гъвкав режим на работа, това би било огромна битка за управлението на човешките ресурси", добави тя.

20% спад на наетите офис площи у нас се отчита за тримесичието

20% спад на наетите офис площи у нас се отчита за тримесичието

Цените ще са под натиск, прогнозират експертите

Преминаването към дистанционна работа също позволява на компаниите да преосмислят скъпото си офис пространство.

Mastercard заяви, че в момента търси консолидиране на някои от своите офиси, докато Facebook има планове за работа на "хъбове" в САЩ.

Пост-Covid-19 ситуацията няма да е розова, обяснява и Адриан Тан от софтуерната компания PeopleStrong, която предлага технологични решения в сферата на човешките ресурси. Според него много компании ще намалят недвижимите си имоти и служителите им просто ще работят от вкъщи.

Снимка 480596

Източник: iStock