Не е изненадващо, че американците са все по-готови да започнат да харчат повече и повече. Европейците също. Както и хората от повечето развити държави. Причините са три - лятото, краят на локдауните и все по-малкото случаи на Covid-19. Това твърдят финансовите експерти на Happy Money, цитирани от CNBC.

Кои покупки обаче носят радост?

Зависи, каза изследователката по психология на харченето д-р Елизабет Дън, която е главен научен директор във фирма за финансови технологии и професор по психология в университета на Британска Колумбия. Тя провежда изследвания, свързани с връзката между харченето и щастието. Нуждите на всеки са различни, затова първо трябва да определим какви покупки ни правят щастливи и кои не. Също така днес е подходящият момент да погледнем назад към онова нещо, което ни е правило щастливи преди пандемията.

"Толкова голяма част от разходите ни са обичайни", казва Дън. И добавя:"Тичам до кафенето и си купувам Лате. Можем обаче да спрем и да помислим - това кафе всъщност прави ли ме щастлив?"

Пет съвета как най-успешно да пестите пари

Пет съвета как най-успешно да пестите пари

Пандемията показа, че наличието на спестявания е изключително важно

Тя обяснява, че т. нар. "терапия на дребно" - идеята, че харченето на пари за нещо материално ще ни помогне да се почувстваме по-добре обикновено е за доста кратък период от време.

"Изглежда, че купуването на много материални неща просто не ни осигурява дълготрайно щастие в сравнение с някои от тези други покупки, които бихме могли да направим", подчертава психоложката.

Над една трета от американците практикуват въпросната "терапия на дребно" установи ново проучване на US News & World Report. От тези, които го правят, около 34% казват, че го практикуват често, а почти 51 на сто казват, че нямат достатъчен бюджет за това, въпреки че го правят.

Ако имате достатъчно пари в бюджета си обаче и искате да намерите радост при извършване на покупки, ето 5 начина да го направите: 

        1.Купете си преживяване

Изследванията показват, че хората са склонни да получават повече щастие от купуването на опит, а не от материални неща, каза Дън.

"Пътешествията са много по-тясно свързани с чувството ни за удовлетвореност", обяснява тя.

Инвестиците в преживяване по-рядко водят до угризения. Напротив, обикновено водят до трупане на хубави спомени и чувство на задоволство. И още нещо - преживяванията сближават хората. Всичко това води до щастие.

       2.Нещо специално, но само от време на време

Свикваме с нещата, които имаме непрестанно, но когато ги правим по-рядко те ни носят повече щастие. И тук не говорим за скъпи неща. В едно от изследванията на Дън участниците в него получават шоколад. Онези, които го имат само веднъж седмично, примерно, всеки петък, му се наслаждаваха много повече от онези, които го получават всеки ден.

Помислете за нещата, които някога сте обожавали, но вече приемате за даденост.

"Само почивката от тези неща може да бъде начин както за намаляване на разходите ни, така и за увеличение на щастието ни", категорична е Дън.

      3.Купете си време

Една недостатъчно използвана стратегия за увеличаване на щастието е харченето на пари, което да доведе до повече време в ежедневието ни.

"Хората, които използват парите си, за да се измъкнат от нещата, които мразят да правят, са по-щастливи от тези, които не го правят", твърди психоложката.

Това може да означава например наемане на човек за основно почистване на дома или пък почасова бавачка за децата.

     4.Платете сега, консумирайте по-късно

Ако платите предварително за опит, който ще натрупате в бъдеще, ще можете да спечелите един приятен период на очакване, подчертава Дън.

Защото тогава, когато инвестираме в бъдещето си, когато някак си плащаме предварително за неща, на които ще се радваме по-късно, включително инвестиция в допълнително образование или специализация в нещо, това не само ще ни донесе чувство на щастие, а и е много вероятно да ни направи по-богати след време.

    5.Харчете за другите

Когато д-р Елизабет Дън е провеждала експерименти за това колко щастливи са хората, когато им даваш пари, тя е осъзнала, че даряващите също се чувстват много добре.

"Това, което открихме е, че хората всъщност получават повече щастие от парите, които са използвали в полза на другите, отколкото от парите, които са използвали за себе си", допълва изследователката по психология на харченето.

Защо милиардерите даряват за благотворителни каузи и къде отиват парите им?

Защо милиардерите даряват за благотворителни каузи и къде отиват парите им?

След развода си през 2019 г. Макензи Скот раздаде почти 6 милиарда долара за стотици благотворителни каузи