Разделянето на две от богатите двойки в света - бившето семейство Безос и семейство Гейтс, изостри притеснения относно щедрите им дарения. Предстоящият развод на Бил и Мелинда Гейтс може да спъне работата на фондацията им на стойност 50 милиарда долара, въпреки, че двамата увериха, че това няма да се случи.

След развода си през 2019 г. Макензи Скот раздаде почти 6 милиарда долара за стотици благотворителни групи, докато бившият съпруг й Джеф Безос обеща 10 милиарда долара за така наречения "Earth Fund" за борба с изменението на климата. И все пак огромното богатство на Безос и Скот продължава да нараства, изпреварвайки даренията, които правят.

Не само познатите филантропи, но и сравнително "нови милиардери" вече даряват удивителни суми. Един от създателите на криптовалута Ethereum дари т. нар. меме криптовалута на стойност около 1 милиард долара на Фонда за борба с пандемията в Индия. През 2019 г. даренията на физически лица в възлизат на стойност 309,6 милиарда долара.

Междувременно пропастта между супербогатите и бедните се задълбочи драстично по време на пандемията Covid-19, което отвори дебат за ролята на филантропията в обществото. "Започваме да подозираме, че хората, които притежават милиарди, нямат истински интерес от решаването на тези проблеми", Линси Макгей, директор на Центъра за изследвания в икономическата социология и иновации в Университета в Есекс.

Мелинда и Бил Гейтс, заедно с Уорън Бъфет се опитват да променят вижданията и очакванията на обществеността към милиардерите със създаването на "Giving Pledge" през 2010 г. Те Обещаха да раздадат по-голямата част от състоянието си, независимо дали са живи или след смъртта им и поканиха и още стотици от най-богатите в света да го направят. Залогът обаче няма механизъм за изпълнение. Хората, които се регистрират, могат да променят мнението си по всяко време.

Най-често срещаната практика сред богаташите е да дават пари на собствените си фондации и след това да ги разпределят. Индийският технологичен милиардер Азим Премджи през 2019 г. се ангажира да прехвърли около 7,5 милиарда долара акции на компанията си на своята фондация. Миналата година и съоснователят на Nike Фил Найт наля 900 милиона долара в собствената си фондация.

Някои избират да използват т. нар. фондове, които им позволяват да получат незабавни данъчни облекчения, заради даренията. Една от основните критики към милиардерите, е че според американското законодателство, дарените средства се освобождават от данъци. Някои твърдят, че хора като Гейтс лишават държавата от данъчни приходи.

Това, което е сигурно е, че милиардерите ще продължават да се опитват да оправят репутацията си чрез благотворителни дела. Благотворителните дарения на Бил Гейтс например донякъде помогнаха да промени репутацията си от безмилостен изпълнителен директор на компания, чиито продукти доминираха на пазара, до филантроп, жаден да реши проблемите в света.