Има някои неща свързани с личните ви финанси, които задължително трябва да знаете. И които със сигурност трябва да предадете и на децата си. Когато сме млади, в средата на двадесетте си години, често не се замисляме за сериозните неща. Това обаче е възрастта, на която е добре да изградите здрави финансови основи на бъдещето си.

Добрата новина е, че не е необходимо да усложнявате особено много процеса на управление на личните си финанси. Ето и някои прости финансови принципи, които е добре всички млади хора да осъзнават и спазват:

Едно основно правило в света на личните финанси е "важно е не колко изкарвате на година, а колко харчите". Например можете да се отличавате с висок доход и да изкарвате 50 000 лева на година, но разходите ви да са 70 000 лева. Тоест да сте "на червено с 20 000 лева". Този начин на живот няма как да ви доведе до финансово замогване.

Живейте под възможностите си

С този принцип започнахме и то не случайно. Ще го повторя отново, за да може да го запомните добре. Повтаряйте си го, докато вникнете в същността му и не започнете да го следвате естествено и от само себе си.

Основният принцип тук е следния - ако не можете да си позволите покупка с налични средства, без ползването на кредит, просто не я правете. Ще се изненадате колко ще спестите от "нереализирани покупки", които най-вероятно по-късно вече ще сте осъзнали, че не са ви били необходими.

Ако доходът ви е 25 000 лева годишно, живейте така, сякаш е 15 000 лева. Важно е не колко изкарвате, а колко спестявате.

Получаването на заплата и спестяването са две различни неща

Нетното ви състояние е по-важно от това колко пари изкарвате под формата на заплата. Колкото по-рано осъзнаете това и започнете да пестите и да инвестирате, толкова по-рано ще можете да тръгнете по пътя към богатството.

Следвайте примера на богатите, те не работят за заплата. Те са успели, защото правят това което обичат и ценят свършената работа, а не заплащането на час.

Следвайте стриктно месечния си бюджет

Ако нямате цел, как ще разберете, че сте я постигнали. Същото е с бюджетирането. Не можете да следите и да вкарвате в ред личните си финанси, ако нямате направен бюджет.

Да го направите е първата и като че ли по-лесната стъпка. Трудното идва, когато дойде време да го спазвате. Това е като с диетите.

Трябва обаче да имате воля да спазвате бюджета си. Веднъж, когато си изградите навици, ще видите колко по-лесен и добър става живота.

Избягвайте "лошите" и скъпи кредити, запознайте се с алтернативната им цена

Не всички кредити са еднакви. Някои са по-лоши от други. В графата най-лоши кредити влизат кредитните карти, заемният капитал от брокера ви (ливъридж), кредитите от заложни къщи, потребителските кредити и др.

Няма да се лъжем, кредитите често са наложителни. Трябва обаче, добре да обмислите за какво ще ги ползвате. Защото алтернативната цена на един жилищен кредит, или нов автомобил на изплащане е достъпа ви до финансиране на вашите бъдещи идеи. А такива неимоверно ще се появят, особено ако се отличавате с амбицията, присъща на всички хора, които са успели и забогатели.

Направете си фонд за спешни нужди

Подобен фонд трябва да покрива разходите ви за живот между 6 и 8 месеца. Той ще ви потрябва в случай, че останете без работа, като ще ви предпази от това да останете и без дом. Фондът трябва да се ползва единствено в спешни случаи.

Избягвайте лошите покупки

Като лоши покупки най-общо можем да определим тези, които губят от стойността си най-бързо. Тук влизат новите автомобили, по-голямо от нуждите ви жилища и т.н. Например още след излизането от автосалона, закупеният от вас нов автомобил е вече с 20% по-евтин.

Плащайте първо на себе си

Тайната за забогатяването в лицето на следването на принципа "плащай първо на себе си" е разкрит още от древна финансова причта. Автоматизирайте процеса на спестяване, за да ви е по-лесно и да не го мислете.

Инвестирай разумно

Поставете си реалистични инвестиционни цели. Инвестирайте дългосрочно, или с хоризонт "вечност". Избягвайте излишните рискове. Не се поддавайте на модерното и не се подмамвайте от "свръхтъргуване". Не си мислете, че сте по-умен от всички останали и можете да биете пазара непрекъснато за един по-дълъг период от време...Това са само част от набелязаните в тази книга щрихи, по отношение на инвестициите.

Подобрете финансовите си знания

Прочетете повече за инвестициите в акции, взаимни фондове и недвижими имоти. Пример - спестените 4 лева за кафе навън в работната седмица са около 80 лева на месец или 960 лева на година. Инвестирани, тези пари за 25 години при средна доходност от 8% на година биха се превърнали в сумата от 75 796 лева. Не е лошо, нали?

Инвестирайте в себе си

Ако имате малък капитал, това което можете най-добре да направите с него, е да инвестирате в себе си. Това е инвестицията с най-голяма възвръщаемост, която ще ви се отплаща под формата на по-висок доход през целия ви живот.

Мислете за пенсионирането си

Колкото по-рано, толкова по-добре. Както вече споменахме, човек стартирал спестяването си за старини между 25 и 35 годишна възраст, ще има когато се пенсионира повече, от този стартирал да пести от 35 до 65 годишна възраст, при заделяне на същата сума.

Автоматизирайте всичко

Може би нямате достатъчно време да следите всичко - разходите си, таксите и комисионите, спестяванията, инвестициите си. Затова автоматизирайте всички процеси на спестяване и инвестиции. Благодарение на новите технологии и приложения, почти няма нещо, което да не можете да автоматизирате, включително и инвестициите си.

Говорете за пари

Говорете за пари с половинката си, говорете за пари със семейството и децата си. Хората говорят за политика, но рядко говорят за пари, тази тема в много семейства е "табу". Тези семейства обаче, много по-трудно излизат от ежедневието, в което са затънали, а шансовете им за забогатяване се понижават драстично. Същото важи и за деца израснали в такива семейства. Ето защо, ако не заради себе си, говорете за пари, заради децата си.

Мислете за това какво ще ви направи наистина щастливи

Материалните покупки няма да ви направят щастливи, поне в дългосрочен план. Припомняйте си това, следващия път, когато си купите нещо, от което нямате нужда в действителност.

Четете книги

Това е една от тайните на Бъфет. Бъфет не веднъж и два пъти е споделял, че чете много, чете непрекъснато, колкото и да е натоварено ежедневието му.