Промени себе си преди да тръгнеш по пътя към богатството и още милион други съвети, които смятаме за тривиални и които не следваме, са налице в интернет пространството.

Истината обаче е, че ако се опитаме да следваме поне някои от съветите на финансовите анализатори или богатите хора, то шансовете ни за финансова независимост се повишават драстично.

Сега ще погледна към някои обобщени съвети, какво е добре да не правим, освен ако не искаме да си останем бедни.

Попадате в дългов капан

Това вече сме го застъпвали много пъти като тема. Важно е как ползвате кредитите, но също така е важно е и за какво ги ползвате.

Най-простият начин за да попаднете в "капана на вечната задлъжнялост" е като плащате минималната вноска по кредитната си карта, купувате си всичко, което Ви попадне пред очите, или не спазвате елементарна финансова дисциплина.

Ако чакате, постъпленията от работната си заплата да покрият всички задължения, които сте натрупали, то е много вероятно да сте попаднали в "дългов капан".

Направете си план как да излезете от него. Започнете с най-скъпите задължения, помислете как да повишите доходите си.

Игнорирате големите задължения

Когато имате просрочие по задълженията си, може да е много изкушаващо да обърнете гръб на всички. Това обаче няма да реши проблемите ви, дори напротив - само ще ги задълбочи.

Вместо това, консултирайте се с експерти, говорете с банката си, за да измислите начин как да вкарате личните си финанси в ред. Банката не е ваш враг. Нейната цел не е да ви вземе имота и после да го продава "за без пари".

В крайна сметка, бизнесът на банката е свързан с това да събира средства под форма на депозити и да ги преразпределя в работещи начинания срещу по-високи лихви. А не да се превърне в брокер на недвижими имоти. Помислете за консолидация на задълженията си в едно.

И преговаряйте...

Често банката е отворена за преговори. Трябва обаче да преодолеете срама си и да си поискате. Практиката сочи, че толкова малко хора си искат по-добри условия, че банките най-вероятно са решили просто да им ги дават. Но затова трябва да сте изряден платец и да нямате просрочия.

Чувствате се безсилен, но и не приемате съвети

Вместо да се вайкате и да бездействате, опитайте се да потърсите други източници на доход. Всичко е във ваши ръце, а ако се чувствате безсилни, няма да си помогнете. Потърсете съвети на приятели и финансови консултанти, на хора, които са били във вашата ситуация.

Не приемате съвети как да управлявате личните си финанси, защото егото Ви е твърде голямо? Само си припомнете обаче как стигнахте дотук? Най-вероятно без съветите на други хора...

Повечето хора не отделят внимание, за да се образоват и обучават как по-добре и разумно да управляват финансите си. В интернет има достатъчно информация и при малко време и усилия можете да станете по-добър в това.

Плащате само с кредитни пари

Старо правило в личните финанси гласи - "купувайте само това, което можете да платите с парите от джоба си". Хората приемат виртуалните пари, като нещо нереално и често са склонни да ги харчат за неща, от които нямат нужда. С пълна сила важи това за кредитните карти.

Пластиката Ви дава неправилно усещане, че можете да си позволите всичко. Много хора забравят, че покупките, които правят сега с кредитните си карти, са за сметка на отложено потребление в бъдеще.

Да не говорим, че този род кредитни инструменти са изключително скъпи, с традиционни лихви от по над 18% годишно. В допълнение, ако плащате само минималната сума по тях и влизате в една вечна "спирала на задлъжнялост".

Слагате днешните си нужди пред бъдещото щастие на децата си

Бедността понякога е наследствена. Давате лош пример на децата си, когато харчите всичко като за последно, без мисъл за утрешния си ден. Но той ще настъпи, при това съвсем скоро.

Ако не заради Вас, спрете безразсъдното харчене заради децата си. Те "попиват като гъби" и съзнателно или не утре ще започнат да се отнасят към финансите си по същия безразсъден начин. Спрете всичко сега!

Не правите спестяването приоритет

Да спестявате трябва да ви е основен приоритет. Автоматизирайте процеса, за да не го мислите. Помните ли правилото "плащай първо на себе си". То е в основата на принципа за спестяване. Каквото и да правите, винаги заделяйте 10 или дори 15% от дохода си в спестовна сметка.

Мислете също така и за пенсионирането си. Колкото по-рано започнете да го правите, толкова по-лесно ще Ви е да достигнете до спестовните си цели. Защото парите Ви ще работят по-дълго време за Вас.

Страхувате се от инвестиции

Обикновените хора ги е страх от финансовите пазари. За тях това е тема табу, запазена само за професионалистите или място, където е много вероятно да си загубят спестяванията.

Докато мислите по този начин обаче, сте обречени на почти сигурна бедност. Понякога това да не поемате никакви рискове, може да е много по-рисковано от всичко останало.

Например, ако държите спестяванията си в банков депозит с лихва от 0.5%, то след една година, парите Ви не само няма да са се увеличили, но дори напротив - ще са се обезценили. И причина за това се нарича инфлация.

Всички виждате какво се случва с бензина по родните бензиностанции. Много скоро този ръст най-вероятно ще се прехвърли и върху останалите цени. Или инфлация от 3% у нас за следващата една година е напълно реалистична. Тоест при едногодишен депозит с 0.5% лихва, Вие ще загубите 2.5% от покупателната сила на парите си.

Не се учите от грешките си

Някои хора повтарят едни и същи грешки, просто защото не искат да променят начина си на живот. Това ги прави обречени на неуспех. Това може да важи по отношение на харчовете им, по отношение на спестяването, или по отношение на инвестициите. Без значение за какво, важното е, че резултатът обикновено е един и същ - бедност в дългосрочен план.

Купувате си твърде голям имот

Малко покупки ще са толкова големи, колкото тази на имот. Ето защо е важно да не си купувате прекалено голям имот, защото рискувате да утежните дълговото си състояние. Тази покупка има и една доста скрита страна - алтернативната й цена. А именно, ще се лишите от потенциален бъдещ капитал за реализиране на бизнес идеите си например. Защото ще сте задлъжнели и банките няма да са особено отворени да финансират бизнес начинанията Ви.

Нямате план

Няма как да стигнете до целта, ако не сте начертали пътя към нея. Иначе би било чиста случайност, а успешните хора не разчитат на случайността.

Не правите разлика между нужди и желания

Някои хора са като "малките деца" и когато поискат нещо, просто си го купуват, независимо от положението и възможностите си. Те свършват по един и същ начин - в море от дългове.

Не инвестирате в себе си

Преди да инвестирате в каквото и да било, трябва да инвестирате в себе си. Това включва повишаване на квалификацията ви, придобиване на нови умения, все неща, които ще ви се отплащат цял живот. А когато се капитализира тази инвестиция, става безценна.

Опитвате се да забогатеете бързо, купувате обезценяващи се активи

Тези които са се опитали да забогатеят бързо, знаят как свършва всичко...

Нови автомобили, телевизори, лодки, частни самолети и др. Всичко това са активи, чиято стойност пада с времето. Трябва да правите точно обратното - да купувате активи, чиято стойност се повишава с времето.

Не сте склонни на жертви

Спестяването и инвестициите понякога изискват саможертви.

Нямате други източници на доходи

Успелите винаги се опитват да имат няколко източника на доходи, което до голяма степен ги прави независими.

И накрая, няма как да не припомня цитата на Джак Ма, един от най-богатите хора в Азия, който е постигнал успеха си от нулата:

"Най-лошите хора, на които можеш да служиш, са бедните. Ако им дадеш нещо безплатно, те смятат, че това е капан. Ако им кажеш, че това е малка инвестиция, ще кажат, че няма да изкарат достатъчно. Ако им кажеш да инвестират повече, ще кажат, че нямат пари. Накарайте ги да опитат нещо ново, ще кажат, че нямат опит. Кажете им, че това е традиционен бизнес и те ще кажат, че е трудно да се прави. Ако им кажете, че това е нов бизнес модел, ще кажат, че е пирамида. Ако им кажете да си направят магазин, ще отговорят, че нямат достатъчно свобода...Кажете им да стартират нов бизнес, ще ви отоговорят, че нямат нужната експертиза. Те обаче, имат нещо общо - обичат да питат Google, да питат приятелите си, които са толкова обезсърчени, колкото тях. Те мислят повече от професор в университет и правят по-малко от слепец. Ако ги питате какво могат да правят, то те няма да могат да ви отговорят на този въпрос".