Най-рано през 2022 година еврото ще замени лева, заяви пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

През лятото ще стане ясно дали България ще може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, популярен у нас като "чакалнята за еврозоната".

"За да се случи това, трябва да получи одобрението на всички страни от еврозоната плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. Ако изпълните изискванията, няма причина за отказ", категоричен бе той.

Освен това, трябва да излезе и докладът за състоянието на банковата система.

ЕЦБ обяви кои шест български банки ще проверява

ЕЦБ обяви кои шест български банки ще проверява

Финансовата институция ще оцени качеството на активите им и ще ги подложи на стрес тестове

"Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година - за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности", посочи още комисарят.

Той бе категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както показва латвийският опит:

"Всички тези позитиви вече се случват. Също така еврото спомогна за привличането на чужди инвеститори в Латвия".