Германия се подготвя за окончателно национализиране на доскорошното германско подразделение на Газпром, пише изданието "Велт ам зонтаг". Дружеството бе взето под опеката на германската мрежова агенция през април, след като "Газпром" се опита да продаде акциите му на подставени лица. Срокът на опеката изтича на 30 септември, отбелязва БНР.

Германия се подготвя за окончателно национализиране на "Газпром Германия" (Gazprom Germania GmbH). Това разкрива "Велт ам зонтаг". Дружеството бе взето под опеката на германската мрежова агенция през април, след като "Газпром" се опита да продаде акциите му на подставени лица. Срокът на опеката изтича на 30 септември.

Газпром заплаши да вдигне цените с 60% през зимата

Газпром заплаши да вдигне цените с 60% през зимата

До над 4000 долара за 1000 куб. м могат да стигнат цените, обяви компанията в Москва

Германското правителство е създало холдингово дружество за евентуална национализация на бившата германска дъщерна на "Газпром" компания. Холдингът е създаден тайно, за да може да се извърши национализацията в краткосрочен план.

Германското министерство на икономиката и опазването на климата потвърди, че знае за създаването на такова дружество.

"То беше подготвено през май 2022 г. единствено като предпазна мярка за евентуални мерки за преструктуриране", заяви говорителка на министерството, цитирана от вестника.

"Велт ам Зонтаг" отбелязва, че двама юристи от германското подразделение на международната адвокатска кантора CMS са станали управляващи директори на дружеството.

Германия губи 260 милиарда евро от войната в Украйна

Германия губи 260 милиарда евро от войната в Украйна

Особено потърпевши браншове ще са хотелиерството, химическата промишленост и металообработването, сочи проучване.

На 14 юни германският канцлер Олаф Шолц заяви, че засега решението е да не се национализира "Газпром Германия", за да избегне евентуална ескалация на конфликта с Русия. Опеката на германския енергиен регулатор обаче изтича на 30 септември и след това трябва да се направят промени.