Руската държавна компания "Газпром" заплаши европейските си клиенти с рязко повишаване на цените на газа през зимата. Те могат да нараснат с 60% до над 4000 долара за 1000 куб. м, обяви компанията в Москва във вторник.

Причина, според изявлението, цитирано от ТАСС, е, че износът и производството продължават да се свиват заради западните санкции заради войната в Украйна: "Европейските спот цени на газа достигнаха 2500 долара (за 1000 куб. м)", напомни ситуацията на пазара от тази сутрин, а според консервативните оценки на "Газпром" цените ще надхвърлят 4000 долара за 1000 куб. м тази зима, ако тази тенденция се запази.

"Газпром" намали капацитета на газопровода "Северен поток 1" до около 20%, а като аргумент се прилага спор за газова турбина, ремонтирана на Siemens Energy. Но и преди извършването на ремонта газовите доставки значително намаляха, а от миналата година руският монополист се оттегли от свободния пазар.

Като цяло износът на газ на "Газпром" е спаднал с 36,2% до 78,5 млрд. куб. м между 1 януари и 15 август. В същото време производството е спаднало с 13,2% до 274,8 млрд. куб. м, съобщиха от компанията, докладваха днес от компанията.

През цялата война транзитът на руски газ през Украйна остава на по-малки, но относително стабилни обеми, както съобщават ежедневно руските държавни медии.

Руските медии припомнят и че освен това от 11 май украинският оператор спрял транзита на газ за Европа през станцията в "Сохранивка" поради форсмажорни обстоятелства. Украинската компания тогава заяви, че не може да контролира граничната компресорна станция "Новопсков" в Луганска област заради водените военни действия. В резултат на това "Газпром" доставя газ за Европа транзитно само през газоизмервателната станция "Суджа". Украинският оператор обаче обвини и "Газпром" в рядко подаване на газ - критична ситуация, която може да доведе до сериозна авария. 

От друга страна в началото на юли месец от Словакия съобщиха, че точно "Газпром" е намалил подаването на газ пред станцията "Сохранивка", обяснявайки намаляването с технически проблеми на агрегатите от "Северен поток 1" и трудностите с транзита през Украйна.