Китай се ангажира да сложи край на изкривяващите пазарите държавни субсидии за своите местни индустрии, но не даде подробности за това как ще постигне тази цел, според трима души, запознати с търговските преговори в САЩ и Китай тази седмица в Пекин, информира Reuters.

Китай обеща да приведе всички програми за субсидии в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО), според източниците, но преговарящите от САЩ реагират скептично, отчасти защото Китай отдавна отказва да разкрие своите субсидии.

Без да знаят точно как китайското правителство финансира индустриите и държавните компании, всяко обещание за реформи ще бъде трудно да се приложи.

Основното предизвикателство, което би сложило край на седеммесечната търговска война между двете най-големи икономики в света е подсигуряването, че обещанията на Китай ще се превърнат в конкретни действия.

В допълнение към ограничаването на държавните субсидии, преговарящите от САЩ искат от Китай мерки за прекратяване на принудителния трансфер на американски технологии към китайските фирми и на кибер-кражбата на американските търговски тайни.

Очаква се последният кръг от преговори да приключи в петък със среща между китайския президент Си Дзинпин и двамата водещи американски преговарящи, търговския представител на САЩ Робърт Лайтхаизер и министъра на финансите Стивън Мнучин.

Ако двете страни не могат да постигнат споразумение до 1 март, митата на САЩ за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара се очаква да нараснат до 25% от 10%.

Ограничаването на държавните субсидии в Китай е приоритет за търговския представител на САЩ Робърт Лайтхаизер, който предупреди, че Америка ще има значително намалена перспектива за развитие, ако на Китай бъде позволено да продължи нелоялните си политики и да замени доминиращото положение на САЩ в индустриите с високи технологии.

Откакто Китай се присъединява към СТО през 2001 г., тя не изпълнява задълженията си да докладва за държавни субсидии.

"Това, което те предложиха да направят, беше да вземат на сериозно правилата", заявява източник. "Китайците търсят начини да опипат почвата и да кажат: Ние ще адресираме въпросите, свързани с субсидиите и индустриалната политика, без наистина да променят тяхната система", добавя той.

Един китайски източник, запознат с преговорите, казва, че поетият от Пекин ангажимент да приведе своите субсидии в съответствие със СТО е един възможно развитие от преговорите. Но Китай не поддържа пълна информация на всичките си субсидии, казва лицето, което ще на прави малко вероятно китайските власти да се съгласят да разкрият пълен списък.

Съединените щати и други западни икономики отдавна се оплакват на СТО за липсата на прозрачност на Китай за промишлените субсидии, които те твърдят, че дават на китайските компании нечестно предимство и водят до свръхпроизводство на стоки, които заливат световните пазари. Правителството финансира компаниите по много начини, включително държавно кредитиране, преки инвестиции, данъчни облекчения и стимули за местното управление.

Съединените щати, Япония и Европейският съюз предложиха миналата година СТО да предприеме сериозни мерки срещу страните, които не съобщават субсидии, които дават предимство на местните им фирми, а инициативата набра последователи, включително Аржентина.

"Китайците не предоставиха никакво отчитане за това, което всички знаят, че са огромни, масивни държавни субсидии, включително чрез най-големия държавен банков сектор на планетата", казва един от източниците, запознати с разговорите от тази седмица. "Китайските субсидии са конструирани така, че да замъгляват и объркват."