Китай има планове да наложи санкции на държавни служители на САЩ заради интервенциите на Вашингтон в Хонконг и подкрепата, която Белият дом оказа на Тайван, предаде Zero Hedge.

Намесата в Хонконг е "груба интервенция", каза говорителят на външното министерство Хуа Чунинг. Причината за мерките на САЩ бяха арестите, извършвани от китайските власти в града.

Плановете на Китай идват няколко дни, след като Белият дом наложи санкции на шестима китайски и хонконгски държавни служители. Това е поредният ход на САЩ, след като през декември други представители на законодателната власт на Китай също получиха санкции заради участието си в създаването на новия закон за сигурността на Хонконг.

"САЩ незабавно трябва да спре намесата си в делата на Хонконг и моментално трябва да преустанови използването на различни претексти, за да се намесва във вътрешните дела на Китай", каза Хуа Чунинг. Въпреки това не бяха обявени конкретни имена на чиновници във Вашингтон.

Друг трън в очите на Пекин е, че администрацията на Тръмп предприе редица мерки, за да сближи връзките си с Тайван, към който Китай има претенции, сходни с тези към Хонконг.