От началото на руската специална операция (така властите в Москва наричат руската инвазия в Украйна, бел ред. в) съюзниците на Киев са й предоставили финансова помощ на стойност 200 милиарда долара. В момента около 54 чужди държави оказват военна подкрепа на Украйна, съобщиха от руското министерство на отбраната.

"54 държави предоставят помощ. Похарчени са над 203 милиарда долара", се казва в съобщението, цитирано от агенция Прайм.

Съобщава се, че група от над 500 космически сателита на САЩ и НАТО работи в интерес на украинските въоръжени сили. От тях повече от 70 са разузнавателни спътници, останалите са комерсиални апарати с двойна употреба. Освен това Киев се възползва от повече от 20 хиляди терминала на сателитната система Starlink.

Каква финансова помощ очаква да получи Украйна от ЕС през 2024 година

Каква финансова помощ очаква да получи Украйна от ЕС през 2024 година

Една трета от отпуснатите досега средства са за военна помощ

Руското военно министерство също така подчертава, че общо 13,5 хиляди чуждестранни наемници са пристигнали да се бият за Украйна, повечето от тях (8,5 хиляди) от Европа. 1,7 хиляди наемници пристигнаха от Азия, 2,7 хиляди от Северна и Южна Америка. Около 6 хиляди са унищожени, над 5,5 хиляди са избягали, сега са останали само 1,9 хиляди наемници.

Чуждите държави доставиха на украинските въоръжени сили повече от 1,6 хиляди единици ракетно и артилерийско оръжие, повече от 200 зенитно-ракетни системи, повече от 5220 единици бронирано оръжие и повече от 23 хиляди дрона.

Скрап за над 200 млн. долара произведе войната Украйна

Скрап за над 200 млн. долара произведе войната Украйна

Претопяването на унищожените бойни машини може да създаде хиляди работни места, но не липсват проблеми

Русия изпрати нота до страните от НАТО, свързана с доставките на оръжие за Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че страните от НАТО си "играят с огъня", като помагат на Украйна с оръжие. По този начин блокът и САЩ, според Лавров, са пряко въвлечени в конфликта, което не допринася за разрешаването му.

Руското външно министерство отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжие за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Кремъл подчерта, че помпането на Украйна с оръжие от Запада не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има негативен ефект.