Системата на Федералния резерв (FRS) няма да бърза да въведе собствена цифрова валута, заяви ръководителят на централната банка на САЩ Джером Пауъл , отбелязвайки продължаващите опасения от възможни измами.

Много централни банки обмислят въвеждането на дигитални валути в допълнение към конвенционалните, като претеглят плюсовете и минусите. Китай изпреварва другите страни в това отношение: от април в четири града на страната работи пилотна програма за въвеждане на цифрови валути, пише The Wall Street Journal.

"Смятаме, че е по-важно да го направим правилно, отколкото да бъдем първи, каза Пауъл преди няколко дни на събитие на Международния валутен фонд. Да го направим правилно означава не само оценка на потенциалните ползи от дигиталната валута на централната банка, но и потенциалните рискове. а също така внимателно да се обмислят всички плюсове и минуси."

Сред потенциалните ползи от използването на цифрови валути Пауъл посочи възможността за по-бързи международни транзакции при по-ниски разходи. Федералният резерв обаче трябва да вземе предвид рисковете от кибератаки и измами, както и потенциалните последици от цифровите валути за паричната политика и финансовата стабилност, каза той.

Пауъл отбеляза фактът, че щатският долар играе централна роля в глобалните финансови транзакции, което прави особено важно да се намери правилното решение за дигиталната валута на Фед .

"Широкото използване и надеждност на долара произтичат от доказаното върховенство на закона в САЩ, от силните и прозрачни институции, зрели финансови пазари и отворена капиталова система", отбеляза Пауъл.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева вече заяви, че е необходимо да се подобри системата от международни транзакции, които според нея в момента са твърде бавни и скъпи, особено за хора, работещи в чужбина и изпращащи пари вкъщи.

Пауъл подчерта необходимостта от включване на технологични компании и други експерти в дебата за цифрова валута. Той вярва, че дигиталните пари могат да бъдат още по-полезни в случай, че се използва по-широк кръг от хора.

Пауъл каза още, че Фед има няколко проекта в тази област, включително проект за разработване на хипотетична цифрова валута на американската централната банка, която тя разработва с Масачузетския технологичен институт.