Полша, бореща се против строителството на газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия, има намерение да изгради свое подобно съоръжение. Морският газопровод ще преминава по дъното на Балтийско море и ще свързва страната с газопроводната система на Норвегия, пише немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Газопроводът Baltic Pipe ще се тръгва от крайбрежен град близо до Шчечин в посока Дания. Това ще позволи на държавната газотранспортна компания Gaz-System да се включи в газопреносната система на Норвегия.

Полският енергиен концерн PGNiG още в края на 2017 година резервира капацитетната мощност на този не построен газопровод за 15 година напред, отбелязва изданието.

Пропускателната способност на съоръжението се предвижда бъде 10 милиарда кубични метра природен газ годишно, а неговото въвеждане в действие е предвидено за 2022 година. В началната му точка на полска земя има разположен и терминал за приемане на кораби с втечнен природен газ.

Както заявиха от Gaz-System, компанията е поискала от правителството на Полша разрешение за строителство и е определила коридор с ширина 1 километър в крайбрежната зона, по който се планира да премине бъдещия газопровод.

Окончателното решение за изграждането на съоръжението трябва да бъде прието през 2018 година.

В същото време към реализацията на проекта "Северен поток2", със стойност почти 10 млрд. евро, "Газпром" и неговите партньори имат намерение да пристъпят през април тази година. Тръбопроводът с дължина 1 200 км, положен през Балтийско море, трябва да съедини Русия с Германия, заобикаляйки, Украйна, Полша и балтийските държави. Неговата мощност е два пъти по-голяма от първия "Северен поток" и трябва да бъде завършен в края на 2019 година.

Полша многократно се е изказвала против този проект, настоявайки, че той противоречи на интересите на Европейски съюз.