Президент на Русия Владимир Путин не подкрепя въвеждането на прогресивна скала за облагане на доходите на физическите лица, което да замени действащия в страната пропорционален данък.

Това заяви президентът Путин по време на традиционната "Пряка линия", по време на което предаване в ефира директно, в продължение на няколко часа, отговаряше на въпроси на руски граждани.

По думите на Путин, на пръв поглед, прогресивната скала за облагане е справедливо нещо. Но, както отбеляза президентът, веднага щом се въведе такъв данък хората с високи доходи намират начини и започват да си укриват.

"Практиката е по-сложна, отколкото формулите. Веднага щом се въведе такава скала, голяма част от гражданите с високи доходи започват да ги крият. Фискалният резултат е нулев, а шум се вдига много", каза Путин, цитиран от RNS.

Също така, не е целесъобразно, според руския лидер, това било признато и от експертите, да се въвежда данък върху продажбите.

"Това е натоварване на икономиката като цяло. Натоварване и върху гражданите. Това ще доведе и до ръст на инфлацията" добави по темата Путин.

Президентът отбеляза, че преразпределението в бюджетната и данъчната система е ориентирано така, щото да намалява броя на хората, живеещи под чертата на бедност.

Припомняме, доходите на физическите лица в Русия се облагат с пропорционален (плосък) данък в размер на 13 процента, въведен през 2001 година.