След няколко месеца на постоянно нарастващо напрежение между Гърция и Турция, свързано с турските сондажи в кипърската част на Средиземно море, двете съседки най-накрая може да си стиснат ръцете, като те ще проведат кръг от преговори по тази тема за първи път от 2016 година насам.

От външните министерства на двете страни са потвърдили, че имат насрочена среща за първоначални преговори на 25 януари в Истанбул, а преди това ще имат и предварителна среща, съобщава Bloomberg.

Това съобщение бележи най-големият напредък в отношенията между Анкара и Атина по повод сондажите в Средиземно море, след като през миналия месец Европейския съюз (ЕС) обяви, че ще разшири списъка с физически лица, на които могат да бъдат наложени санкции заради действията на Турция до кипърския бряг и в близост до гръцки острови.

След като напрежението между двете съседки нарасна през последните месеци, а Брюксел зае твърда позиция по въпроса, турският президент Реджеп Ердоган смекчи коментарите си по темата и наскоро заяви, че иска "нова глава в отношенията с ЕС".

Сондажите в Средиземно море - новият фронт за Гърция и Турция. За какво спорят съседките?

Сондажите в Средиземно море - новият фронт за Гърция и Турция. За какво спорят съседките?

За пореден път от 4 десетилетия насам Атина и Анкара са на ръба на военен конфликт

Във вторник държавният глава ще се срещне с представители на съюза в своя офис.

След диспута, свързан с турските сондажи в близост до северния бряг на Кипър през лятото, по-късно обект на спорове се превърнаха и няколко гръцки острова.

От Атина настояват, че островите трябва да се вземат предвид, когато се очертават морските граници на дадена държава, което е в съответствие с Конвенцията за морското право на ООН. Тя обаче не е подписана от Турция.

Анкара от своя страна приема, че континенталният шелф на дадена държава трябва да съответства на континенталната част на територията ѝ. Съответно гръцките острови, намиращи се в Източно Средиземно море в близост до Турция, попадат в нейната изключителна икономическа зона.

Турция иска да съживи изоставен през 70-те град в Кипър. Но Европа се надява това да не се случи

Турция иска да съживи изоставен през 70-те град в Кипър. Но Европа се надява това да не се случи

Причината е, че Брюксел се опасява от ново покачване на напрежението между Анкара и Атина