Европейският съюз ще наложи забрана върху руските диаманти, след като си гарантира достатъчна подкрепа от Г-7, съобщава Reuters, цитирайки ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

По думите му "двудневното заседание на външните министри от Г-7, което приключи вчера, е подкрепило този ход. В началото на тази седмица Брюксел обяви, че очаква страните от Г-7 да излязат с адекватно предложение, чрез което да могат да се наложат санкции върху руските диаманти.

Диамантена мина

Източник: iStock

Диамантена мина

Плановете за забрана варират от лека саморегулация до строги мерки за внос, разкривайки по този начин различията, които обясняват защо забраната е толкова трудна за постигане на съгласие вече повече от година.

Съмнителни банки, куфари, пълни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и части

Съмнителни банки, куфари, пълни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и части

Как работят схемите?

Подобна забрана ще засегне тежко руския износ на диаманти, тъй като страните от Г-7 - САЩ, Канада, Япония, Германия, Великобритания, Италия и Франция, представляват 70% от световното търсене на диаманти.

Още през 2022 година Русия намали 3 пъти износа на диаманти за Европа. Руските компании за добив на диаманти намалиха износа си към основните си пазари. Санкциите, наложени на Алроса, й позволяват да доставя необработени диаманти за Индия (най-големият пазар на необработени диаманти в света, където се изрязват 90% от камъните), но от тогава има проблеми с плащането.

Ограниченията изостриха вече съществуващия недостиг на диаманти на световния пазар, така че спадът в доходите на руските производители беше до голяма степен компенсиран от покачващите се цени.

Русия е най-големият производител на необработени диаманти в света, разполагайки с пазарен дял от 30%.

Ще бъдат ли забранен износът на руските диаманти

Каква е съдбата на руските диаманти

Страните от Г-7 обсъждат бъдещето на скъпоценните камъни