Управляващите 27-те страни членки на Европейския съюз късно снощи достигнаха до споразумение относно фонда за възстановяване от пандемията на стойност 750 млрд. евро, предаде CNBC. Преговорите между тях продължиха няколко дни в Брюксел.

Разбира се, възможността за харчене на допълнителни средства беше приветствана от президента на Съвета на Европа Шарл Мишел, който написа, че "това е добра сделка, силна сделка и най-важното - това е правилната сделка за Европа в момента."

"Европа като цяло сега има голям шанс да излезе от кризата по-силна", каза и президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Икономист: Правителството и централните банки подпомагат стагфлацията

Икономист: Правителството и централните банки подпомагат стагфлацията

Ценовият механизъм в икономиката трябва да бъде оставен да работи, смята Майкъл Хофман

Разминаванията между отделните премиери беше не по въпроса дали тази сума наистина ще подпомогне устойчивия растеж, а каква част от него да бъде под формата на грантове и каква - под формата на заеми, както и как точно да се съблюдава разходването на средствата.

Според постигнатото споразумение, размерът на грантовете, които няма да се връщат, ще е 390 млрд. евро от общата сума от 750 млрд. евро. Първоначалното предложение беше те да са на стойност 500 млрд. евро.

Премиерите на северните страни, най-вече на Нидерландия, се противопоставиха на твърде високия размер на безвъзмездните помощи, а това не се хареса на представителите на южните страни, които традиционно харчат по-големи средства, както се видя при последната дългова криза от 2008 г.

Всъщност в един момент президентът на Франция е бил толкова ядосан, че е започнал да блъска с юмрук по масата и да обвинява колегите си, че "пестеливите" сред тях създават "стерилна блокада" на средствата, предаде Reuters, позовавайки се на два свои източника.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

Освен този план, ЕС вече разходва пакет на стойност 540 млрд. евро за краткосрочни фискални стимули, а Европейската централна банка има програма за изкупуване на правителствени облигации на стойност 1,35 млрд. евро, в добавка към останалите ѝ механизми за печатане на пари и инфлиране на валутата.