Акцент в днешния брой на британския „Индипендънт" са недвижимите имоти като инвестиционна цел на британските граждани в чужбина. Тези имоти никога не са били толкова примамливи за британеца, изтъква медията. От Русия до Турция апартаменти и къщи се изкупуват, защото са евтини и цените им нарастват стремително.

Но най-евтините зони за недвижимите имоти били свързани с една подробност, която местните брокери рядко съобщавали (на неизкушения островитянин) - с организираната престъпност.

Посочва се, че този проблем е характерен най-вече за страните от бившия СССР. Голямата част от ръководните лица там са завещани от корумпирания комунистически режим и мнозина изплитат престъпни мрежи, като си сътрудничат с бандити и даже с мафията.

„Индипендънт" твърди, че например българските проблеми с организираната престъпност били толкова големи, че са затруднили встъпването на страната в ЕС, тъй като България е междинна зона за пренос на Южно азиатския хероин.

Дори държави със стабилни режими като Турция (?), посочва журналистът от „Индипендънт", имат проблеми с мрежите на организираната престъпност.

Само защото недвижимите имоти не представляват традиционен интерес за мафиотите, не означава че ще пренебрегват тази зона, цитирана е професор Глория Лейкок, директор на институт за криминални науки в Университетския колеж в Лондон. „Навсякъде, където има пари, организираната престъпност ще бъде привлечена".

Цените на недвижимите имоти в новите членки на ЕС растат бързо и печалбите от тях привличат организираната престъпност, а също така са и чудесен начин да се перат пари. Пазарите за жилища са много удобни за пране на пари, защото сумите там са големи и се плаща в кеш. По този начин с бизнес в сферата на недвижимите имоти може да се оправдае притежаването на големи суми пари, идващи например от търговия с наркотици.

Усложняващ проблем за тези нови пазари е, че държавите с мощна престъпна мрежа могат всъщност да са много добро място за посещения. Да признаем на „Индипендънт", че отново дава пример с България, както и с Латвия. Нашата държава била гостоприемно място с малко гражданско насилие. Организираната престъпност тук обаче работи иззад усмихващи се лица, които предлагат учудващо изгодни сделки.

Други страни, напоследък горещи точки за инвестиционни имоти, едва наскоро излизат от гражданска война, като Хърватска и Черна гора. Хърватска преговаря за членство в ЕС, но това няма да се случи преди 2010 г. според журналиста на британската медия. Главата на ЕС - делегацията за Хърватска е казал, че борбата с организираната престъпност там засега успява, но трябва да се засили още повече с оглед спазване датата за присъединяване на страната към ЕС.

Черна гора, от друга страна, още се освобождава от бившата интеграция със Сърбия. Организираната престъпност тук още е ендемична (т.е. местна, характерна). Медията припомня, че през 2004 г бе разстрелян редакторът на водещия черногорски всекидневник Душко Йованович, а в Сърбия мафията застреля през 2003 премиера Зоран Джинджич.
Британското издание дава няколко прости правила, с помощта на които британските инвеститори могат да се предпазят от връзки с мафията.

Номер едно е да се ползва брокер, който говори едновременно английски и местния език. Това е необходимо, за да могат брокерите евентуално да бъдат дадени под съд пред британски власти.

Второ, да се направи проверка на агенцията или строителната фирма. Трето, никога да не се плаща в кеш, а да се ползват кредитни чекове, които могат да се осребрят само от хора с добра репутация пред банките.

Медията освен това съветва британците да не се свързват за покупко-продажба на недвижими имоти с местни хора по баровете.