Тристайните жилища винаги са се радвали на изключително силно търсене от страна на купувачите. В крайна сметка, те предоставят така необходимото пространство на семейства с деца и са подходящи за дългосрочно пребиваване. И все пак - нещо странно се случва при тристайните апартаменти.

Явно търсенето им е толкова голямо, че ръстът в цените на този род имоти изпреварва сериозно това при всички останали типове имоти. И това води след себе си до две неща - първо - този род имоти започват да стават по-недостъпни за домакинствата; второ - доходността от наеми е по-ниска в сравнение с останалите типове имоти.

И веднага поглеждаме към цените на тристайните имоти в София и останалите водещи градове на страната. В София например, цените на тристайните имоти са при нови исторически върхове.

Справка в imot.bg сочи, че тристайните жилища се предлагат средно при цена от 94 128 евро, на база офертите продава към средата на април. Това е далеч над най-високите офертни нива от 89 856 евро при предходния пик в цените на недвижимите имоти от април на 2008-ма година.

Можем да отбележим и факта, че продажните цени на тристайните имоти в София за пръв път преминаха тези от преди кризата през юли на миналата година. А сега, те вече са с около 5% по-високи.

Въз основа на средните цени на тристайните жилища в София и средните нива на наемите излиза, че доходността от отдаването на подобен род имот е в размер на 4.23%. И макар това да не е чак толкова лош резултат, съпоставен с лихви по депозитите от 0.75% и инфлация от 3.5%, е далеч по-ниско от доходността от наеми на едностайните и двустайните имоти в столицата - съответно при 5.5 и 5.13%.

Излиза, че освен ако не търсите тристаен имот с цел да живеете в него, от инвестиционна гледна точка (отдаване под наем), по-малките имоти носят далеч по-добра доходност. Освен това и разходите свързани с тях (по-малките имоти) - за обзавеждане, данъци и реновиране, ще са далеч по-ниски в сравнение с по-големите тристайни жилища.

Трябва да отбележим още един факт. Едностайните и двустайните имоти все още не са достигнали най-високите си офертни нива отпреди кризата. Нещо повече - едностайните имоти трябва да поскъпнат още с 20% за да ги достигнат, докато двустайните - с около 10%.

Подобна на София е ситуацията и в Пловдив по отношение на тристайните жилища. В момента този род имоти се предлагат при средна цена от 65 863 евро, или с около 10% над нивата им от бума в недвижимите имоти преди десет години.

Снимка 421389

Графика: Imot.bg

Не така стоят нещата във Варна, която се конкурираше със София за приза най-високи цени на имотите по време на бума от 2008-ма година, като често дори изпреварваше столицата.

След кризата обаче цените на тристайните жилища в "морската столица" се възстановяват по-бавно и те все още не са стигнали нито пика си, нито нивата в София. Всъщност тристайно жилище във Варна, се продава в момента средно с около 20 000 евро по-евтино, отколкото в София, както може да се види от графиката.

Ситуацията в Бургас доста наподобява тази във Варна. Там тристайните имоти достигнаха своя пик през 2009-та година - при нива средно от 90 000 евро и в момента все още са далеч от най-високите си нива, въз основа на предлагането им при средна цена от близо 65 000 евро.

В заключение може да се обобщи, че следствие на по-силното търсене, възстановяването при тристайните имоти след кризата бе далеч по-силно в сравнение с останалите типове имоти. Това би следвало да накара инвеститорите в имоти да се обръщат към по-малки имоти, ако търсят инвестиционно решение и по-висока доходност, а тези които търсят имоти, за да живеят в тях, е може би по-добре да погледнат към многостайни жилища.