През последното десетилетие имотните пазари по света започнаха да се съвземат, макар че все още не бяха достигнали стойността си от 2008 г. След това дойде пандемията и се отрази много различно на отделните сегменти на имотния пазар.

В повечето страни нямаше драматичен спад на покупките на жилищата, но фокусът се измести - докато в миналото недвижимите имоти в мегаполисите държаха високи цени, изведнъж се оказа, че хората са склонни да живеят в по-малки населени места.

Пазарът на търговски площи обаче направо се срина. Причината - неколкократното на места затваряне на много физически видове търговия, спортни и културни мероприятия.

Затова от Zero Hedge показват колко голямо жилище може да си купи един потребител със сумата от 300 хил. долара. Тя не е случайно избрана - това е медианната цена на имот в САЩ.

Графика 1: Колко квадратни метри жилище могат да се купят с 300 хил. долара

Източник: Zero Hedge

Данните показват, че разликата в цената на квадратен метър е впечатляващите 34 пъти, като на дъното е индийският град Делхи, а на чело на класацията е Хонконг.

Разбивката показва, че само в рамките на САЩ разликата е седем пъти с Хюстън на дъното, а Сан Франциско на върха. От изследваните европейски градове, португалската столица Лисабон е най-добрият залог за желаещият да си купи ново жилище, защото там са най-ниските цени на квадратен метър.

Графика 2: Цена на квадратен метър

Източник: Zero Hedge