Бум от продажби на морски имоти от чужденци у нас отчитат брокери. Чуждестранните граждани продават буквално всичко: от търговски обекти, и ресторанти до жилища. В Поморие например е продаден цял квартал с около 5 000 жилища, предава Нова телевизия.

Новата година за Бургас започна с повече от 15 обяви на емблематични обекти в центъра - сред които пиано бар, до скоро оборотни ресторанти, кафенета, сладкарница. Сред очакванията в бранша са, частни съдебни изпълнители да обявят за продан хотели и дори частна клиника в Слънчев бряг заради фалити.

"Определено се засили продажбата на търговски обекти, на хотели и на заведения включително", казва брокерът Николина Димитрова пред Нова ТВ. Купувачи обаче липсват, казват брокерите.

Междувременно руснаците, закупили имоти по Черноморието, също масово продават жилищата си, но не заради е коронавируса, а поради икономически причини смятат брокери. 90% от апартаментите в момента са заключени и се продават, а вероятна причина за отлива, освен затварянето заради пандемията, е спадът на руската рубла.

Докато руснаците се оттеглят от пазара за недвижими имоти българите със спестявания се възползват от ситуацията и инвестират имоти по Черноморието. Експертите отчитат сериозен интерес за закупуване на просторни жилища в градски условия и още повече на терени край морето в близост до града.

"Над 5 хиляди апартамента са закупени от руски граждани но при така създалата се ситуация започна един отлив от тяхна страна и започнаха да обявяват апартаментите си за продажба. По-важното обаче е, че се проявява интерес от българи които да закупят имот в Поморие", казва кметът на града Иван Алексиев.

По наблюдения на брокери по Черноморието най-много се търсят жилища в Бургас. "Това е градът, който е концентриран на търсене почти отвсякъде. Бургас е е хубав град, разположен между южното и северно черноморие. Така че, бих казала че ако гледаме Черноморието най-голямото търсене е в Бургас", казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане в еврозоната също подтикнало много българи да инвестират имоти. Макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит. "Търсенето беше насочено предимно към Созопол, не изключваме сделките които се случиха в Поморие, в Несебър", казват брокери.

Мнозина от българите се тревожат от обезценяване на спестяванията си и предпочитат да ги вложат в недвижим имот.

"Другата цел е инвестицията - да отдадат под наем. Имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото", казват от бранша.

През последните месеци само един немски гражданин е закупил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция. Интересът им за покупка на имот в Европа е породен най-вече от бизнес интерес.