Има едно правило в инвестициите и то гласи - "Бъди алчен, когато другите се страхуват и се страхувай, когато другите са алчни". Да, правилно сте отгатнали, това е съветът на Уорън Бъфет. А той е в сила, независимо дали става въпрос за покупка на акции, или други активи, като например имоти.

Добре е, този съвет да е Ваша "пътеводна светлина" във всичките Ви инвестиционни решения. А едно от най-значителните такива, които е много вероятно да направите е - покупката на недвижим имот.

Много хора са казали, когато всички ви препоръчват дадена инвестиция, много внимавайте с нея. Нещо такова се получава в момента на имотния пазар. Имотни брокери и "експерти", се надпреварват да Ви препоръчват, че сега е най-добрия момент за покупка на имот, или че ще "изтървете момента".

Те забравят да Ви припомнята, че всъщност най-добрия момент за покупката на недвижим имот, е всеки един, когато сте готови за такава инвестиция и когато виждате икономически обосновани мотиви от покупката на имот.

Защо американците не си купуват имоти (или поне не така масово)

Първо ще направим едно сравнение между психологията на американците и българите по отношение на покупката на имоти...

Американците имат един проблем - за разлика от българите, просто не желаят да купуват имоти. Проблем е, защото покупката на имот е финансово по-изгодна от това да се живее под наем и прави собствениците на имот с между 15 000 и 20 000 долара по-богати от тези, които живеят под наем, само за между четири и пет години.

В същото време нивата на наемите вече изпреварват тези на ипотечните вноски в почти всички щати на страната!

Въпреки това обаче, американците не купуват имоти. Каква е основната причина за това?

Една трета от участниците в анкета, направени в САЩ твърдят, че просто не искат да се занимават, според изследване на Bankrate. Малко странно на пръв поглед, хората с високо образование и с доходи над 50 000 долара, доминират в групата на нежелаещите да закупят имот.

Като друга причина се сочи фактът, че американците не искат да се лишават от свободата и мобилността си, които им позволяват често да сменят работата си.

И на последно място, споменът за кризата е все още твърде пресен, а тя показа, че противно на очакванията имотите могат да се движат не само нагоре, но и надолу.

В допълнение американците обичат да инвестират на фондовите пазари. Над половината от домакинствата имат инвестиции в акции, които са по-предпочитана форма за увеличаване на спестяванията, в сравнение с покупката на имоти.

Средната възвръщаемост на широкия индекс S&P 500 е около 9%, което е далеч над ръста в цените на имотите в САЩ в дългосрочен план от близо 3%.

Как стоят нещата у нас? И какво препоръчват "имотните експерти"?

Кога е добре да си купите имот?

Когато имате заделени спестени средства, сигурна работа и доход и перспектива да живеете в България и на конкретното място, където обмисляте покупка на имот, поне през следващите петнадесет години...

Дори и въпреки всичко това, и фактът, че кредитите в момента са най-евтини през последните над 12 години, все пак можете да решите да не си купите имот и да живеете под наем.

"Ето, цените на имотите се повишиха и ще изтървете влака...", твърдят имотните специалисти. Те визират поскъпването в цените на имотите от около 30% през последните две години.

И докато покупката на имот може да е добро решение за някои, въз основа на конкретната ситуация в която се намират, тя не бива да е мотивирана от препоръките на някой друг, а още по-малко да се прави прибързано и емоцианално.

Спокойно, противно на това, което много брокери ще Ви агитират, пазарът на имоти ще е там и след година, а имоти винаги ще се продават.

И още нещо, имайте в предвид, че зад "експертните оценки" на някои брокери, често може да има лични мотиви. Все пак, колкото повече сделки има, толкова повече комисиони за тях.

Имотните експерти, се опитват да лансират няколко тези в момента. На първо място, че "от инвестиции в недвижими имоти в момента няма как да се загуби" и на следващо - че това са "най-сигурните инвестиции".

Всички видяхме обаче, как при една криза, цените на имотите могат да загубят сериозна част от стойността си. При кризата от 2008-ма година, имотите загубиха близо 40% от стойността си. Да, това бе по-малко от спада с над 80% на родния капиталов пазар, но това едва ли би било успокоение за инвеститорите в имоти...

Вторият съвет, който се натрапва е - "купувайте имот с 30% по-голям от това, което ви е нужно в момента, защото само след пет-шест години нуждите ви ще са различни".

Това е напълно противоположно на всички съвети, които дават експертите да живеете под възможностите си.

Само ще припомним, че въпреки понижението си, лихвите по ипотечните кредити, все още са далеч по-високи от тези в развитите страни. Лихвеният спред (разликите между лихвите по кредитите и депозитите) също така е доста голям при ниво от около 4%

А и още нещо... Първите две-три години плащате предимно лихви. Така, че този съвет е меко казано "финансово неразумен".

Изводът е - винаги имайте едно наум със съветите давани от "имотните експерти". Можем да припомним също така, че същите експерти препоръчваха да се купуват имоти и твърдяха, че имотите не могат да поевтиняват и преди десет години точно по време на пика в цените.