Над 60 процента от руското население няма никакви собствени спестявания и всички спечелени средства се намират в оперативно обръщение.

Това заяви генералният директор на агенция INFOline Иван Федяков в хода на конференция посветена на търговията на дребно в страната, цитиран от RNS.

Останалите 40 на сто от населението на Русия, по негово мнение, макар и да имат по-високи икономически възможности, все още потребяват в доста сдържан режим.

Голяма част от хората нямат спестявания, а доходите им стигат от заплата до заплата. Те са принуди да икономисват, да следят специалните предложения, промоционалните акции, отстъпките и другите начини за по-евтино набавяне с продукти и стоки.

Около 40 процента от руснаците би трябвало активно да потребяват, но те го все още се въздържат от такова поведение. Независимо, че икономическите им възможности позволяват да купуват повече и на по-високи цени, те не го правят, защото са се научили да икономисват и не искат на този етап да губят тези си навици, отбелязва експертът.

Според Иван Федяков покупателната способност в страната се възстановява, но бавно. В това отношение водят веригите за хранителни стоки, аптеките и козметичните салони и магазини. През първото тримесечие на тази година ръстът на потребителското търсене по оценка на агенцията е 2,2 на сто, при спад от 1,7% за същия период на миналата година.

По думите на експерта секторът на търговията на дребно има редица възможности да вдигне оборота през 2018 година, сред които са увеличаващият се дял на местната продукция, както и на онлайн покупките.

Преди време държавната социологическа агенция ВЦИОМ публикува изследване, според което 63% от руснаците нямата спестявания, а за щастлив живот им е достатъчен доход от 105 хиляди рубли месечно (курсът в момента е около 62 рубли за долар).