Стандартът на живот се определя от два основни фактора - дохода на едно домакинство и разходите му. Като столица на страната ни, София е известна с по-високите си доходи. Дали обаче, те са достатъчни, за да покриват ежемесечните разходи на домакинството, това е друг въпрос...

Сега ще се опитам да отговоря на него, като за нуждите на примера, ще взема едно четиричленно семейство (каквото е моето).

Предвид на не особено голямата надеждност на родната статистика (известна сред повечето хора, като "стъкмистика"), ще се обърна към методологията на изданието numbeo.com, която смятам, че е далеч по-надеждна, като международен стандарт, за сравняване на цените и стандарта на живот, в стотици градове по света. И сумата необходима за нормален начин на живот в София (по малко от всичко необходимо и без сериозно разточителство, или пък лишения), за четиричленно семейство, според изданието е - 3 227.51 лева!

Разбира се, важно в случая е да се разбере при какви начални критерии е достигнато до тази сума, които ще опиша малко по-надолу.

Противно на очакванията, най-големия разход на домакинството е за храна вкъщи. Сумата възлиза на 1014.89 лева или над 30% от общия посочен доход.

При хранене навън в около 10% от времето (което е разумно) разходите в сравнително евтини заведения ще добавят нови 297 лева към бюджета.

Или казано по друг начин, разходите за храна вкъщи и навън заемат малко над 40% от дохода на домакинството. Това е значително по-голям процент, отколкото в останалите водещи градове на света.

Следващият най-голям разход е свързан с жилището. Тристайно жилище в столицата извън центъра може да бъде наето срещу среден наем от 725.66 лева (според изданието, което може и да е малко консервативно в момента) на месец. Или това са нови около 20% от дохода на домакинството.

Процентът е разумен предвид на това, че в повечето европейски столици разходът за наем преминава границата от 30% от дохода, като срещу тази сума се получава далеч по-малко жилище.

Разходите за забавление, включващи излизане на кино или заведение, веднъж седмично за всеки член от семейството, добавят нови 129 лева към необходимия доход. Тези за спортна дейност на семейството са в размер на близо 259.

Схемата включва карта за градския транспорт за двама от членовете на домакинството на стойност 100 лева. Прието е, че домакинството не ползва автомобил, което иначе би добавяло по около 450 лева на месец към бюджета на домакинството (при слабо ползване и покупка на нов автомобил на изплащане).

Разходите за ток, парно, електроенергия, вода, мобилни услуги и интернет се оценяват на 195.4 лева на месец за тристаен апартамент с площ от 85 кв. м.

За дрехи и обувки за четиричленното семейство средно са предвидени 160, а за други разходи - за стоки и услуги, са предвидени по 346 лева.

При прогнозата за необходимите средства са използвани ограничен брой продукти и услуги, сведени до основните за живот. Не са взети в предвид специфични разходи като такси за частни училища, паркинги, застраховки, лекарства и медикаменти, почивки и др., с които необходимата сума за живот може да набъбне сериозно и да премине границата от 4 000 лева.

Дори при настоящото си ниво обаче, ако домакинството е съставено от двама работещи, то те ще трябва да изкарват минимален нетен доход от над 1 600 лева, за да бъдат посрещнати посочените разходи. Иначе семейството ще трябва да избира от какво от изброените неща ще се лишава...

Трябва да посочим още, че според изданието средният чист доход на софиянец е 1 060 лева. Или доста под посочената сума от 1 600 лева!