Изкуственият интелект, който замества човешките същества, е тема на научнофантастични книги от десетилетия. Изключително човешката част, която AI обикновено не може да замени, често е "емоционалната", т.е. душата.

Това е лоша новина за мениджърите на фондове, които често се гордеят с беземоционалното преследване на печалби и обективното анализиране на финансовите данни, без никакви прекомерни човешки когнитивни пристрастия.

Те изглеждат като логична основна цел, която може да бъде заменена от бездушен изкуствен интелект, които не само обективно анализира милиони точки от данни в секунда, но и изпълняват ефективна инвестиционна стратегия, базирана на тях.

Досега има само 11 борсово търгувани фонда, управлявани от изкуствен интелект, базирани на скрининга на финансовото издание Barron. Други обаче вероятно използват изкуственият интелект зад кулисите, без особено много да го афишират.

Според доклад на LinkedIn служителите в Сингапур придобиват AI умения най-бързо

Доклад на LinkedIn разкрива кои служители по света придобиват AI умения най-бързо

Плодородна почва за изкуствен интелект

"Ако бях в обувките на мениджър на активи в момента, щях да гледам не изцяло към AI, а по-скоро от гледна точка на това как да премахна някои разходи от бизнеса си и да го направя по-ефективен?" казва Лий Дейвидсън, главен анализатор на Morningstar.

Добрата новина за мениджърите на активи, които са хора е, че индексните фондове все още са основната заплаха, тъй като настоящите фондове, управлявани от изкуствен интелект, също се борят да надминат своите бенчмаркове.

Само един, Qraft AI-Enhanced US Large Cap (тикер: QRFT), се отличава с производителност. Но това най-вероятно ще се промени с времето, тъй като стартират повече фондове и изкуственият интелект се "научава бързо".

Анализирането на борсови данни с компютри едва ли е нещо ново. Нарича се количествено инвестиране. Но AI има за цел да научи компютрите да мислят самостоятелно и да се адаптират към променящите се пазарни, бизнес или икономически условия. Това в крайна сметка може да замени дори качествения анализ на бизнеса на компанията, който все още правят мениджърите на човешки пари.

AI вече се използва за наблюдение на печалбите в конферентни разговори с анализатори, казва главният изпълнителен директор Райън Паннел от Kaiju Worldwide, който наблюдава и съдейства на ETF, управляван от AI, наречен BTD Capital (DIP). AI ще "слуша в реално време", казва той.

Той не само ще анализира текста на речта на ръководителите за ключови думи, влияещи върху представянето, но също така ще "следи тенора, височината и темпото на гласа на изпълнителния директор. От това ще може да определи вероятната пазарна реакция на силата на коментара на главния изпълнителен директор."

Днешните ETF-и, управлявани от AI, не са толкова напреднали. BTD Capital има фокусирана стратегия "купуване при спадове" за акции. Предизвикателството, казва Паннел, е "да се идентифицират автентични спадове - корекция на цената, която е изкуствена по природа. Така че, ако го купите, ще има средно връщане от ниско към високо и ще се възползвате от този малък скок в ценовото действие нагоре."

Проблемът е, че някои акции могат да имат специфични за индустрията или компанията спадове и да не се възстановят. Такъв беше случаят през март, когато Silicon Valley Bank фалира и други калифорнийски банки се сринаха.

"Регионалният банков колапс беше модел, който AI никога не е виждал преди", казва Паннел. Тази липса на разбиране навреди на ETF и тази година не се представя добре. Но AI вече е "научил как изглежда този модел", казва Паннел, така че може да смекчи загубите в бъдеще.

Qraft AI-Enhanced US Large Cap използва адаптивна AI система, за да коригира експозицията си към пет основни фактора на акциите - стойност, качество, размер, импулс и волатилност - в зависимост от пазарните условия. Той победи 70% от колегите си в категорията за голям растеж на Morningstar през последните три години, без човешки мениджъри.

Франсис О, главен изпълнителен директор на Qraft Technologies, който управлява четири базирани на фактори AI ETF-а, казва, че е трудно да се убедят родители-инвеститори да се доверят на машина; фондовете имат само 30 милиона долара в тях. "Хората все още имат склонност да вярват на вземането на решения от хората, независимо дали правят добра възвръщаемост или не", казва той.

Освен това бяха необходими десетилетия на инвеститорите да приемат автоматизирания индексен фонд, изобретен през 1971 г. Като се има предвид любовта на Уолстрийт към AI, приемането тук вероятно ще дойде по-рано.

Има нещо много важно за изкуствения интелект, което не се знае, коментира Д-р Боян Иванчев, основоположник на невроикономиката в България, във финансовия подкаст "Силата на инвестициите".

Софтуерът на изкуствения интелект все още се прави от хора. Когато един човек пише софтуера, в командите и ограниченията той вкарва собствените си ирационални склонности.

Хората това го правят волно или неволно. Така че изкуственият интелект проявява определена ирационалност, но той и системите, които управляват пари, вече управляват над 25 милиарда долара. Те са по-добри, отколкото тези, които си мислят, че инвестирането е залог.

САЩ налива милиони в изкуствен интелект, който да ускори научните открития в ядрената физика

Икономика №1 в света налива милиони в открития в ядрената физика

Търси се как да се съкрати времевата линия за експериментални открития в ядрената физика

Така че тези, които не желаят да учат, не желаят да придобиват знания или си мислят, че тези книги "Как да стана трейдър за 3 дни" са правилни, по-добре да инвестират пари в асет мениджърски системи и фондове, управлявани от изкуствен интелект.

Струва ми се, че все повече изкуствен интелект ще навлиза в управлението на парите, най-вече заради това, че таксите за управление са минимални. Няма разходи от човешки труд и високи заплати в традиционните инвестиционни фондове.