Свикнали сме да свързваме определението егоист с негативно звучене - човек който мисли и действа само в лична изгода, не се интересува от общото благо и не е съпричастен с проблемите на другите хора. Но трябва да признаем, че всеки от нас е малко или повече такъв, а егоизмът в разумни граници е качество, което помага за нашето развитие и благополучие.

И като цяло, обобщавайки, можем да кажем, че пътят на "рационалния егоист" е пътят на господар на живота му, това е пътят към освобождението, към постигането на хармония с неговия външен и вътрешен свят.

Той също така разбира, че много от хората около него може да не харесват начина му на живот, но това, както се казва, не е негов проблем .

Предлагаме ви 10 важни житейски принципа на хората по които се ръководят разумните егоисти.

1. Разумният егоист разбира, че всеки на този свят е отговорен за собствения си живот и за основните му проявления. Той поема пълна отговорност за своите решения и действия върху себе си. Той разбира, че ако нещо се обърка в живота му, тогава причината за това е преди всичко той самият, което означава, че е в негова власт да промени ситуацията.

2. Разумният егоист осъзнава, че нищо не е дар и всичко в този живот има цена за своите действия и стъпки.Той също така изисква разумно заплащане за работата си, за собствената си енергия, изразходвана за изпълнение на всяка работа.

3. Не очаква особено някой да му помогне. Разумният егоист знае, че въпреки красивите фрази и лозунги в обществото, всеки на този свят мисли преди всичко за себе си. Той разчита повече на себе си, тъй като разбира, че всеки човек в този живот има свои собствени цели и планове и често те може да не се пресичат с неговите, но това не му дава основание да предаде собствените си житейски цели и планове. Както се казва, "всеки е ковач на своето щастие".

4. Разумният егоист цени и обича себе си.Той е уверен в себе си и силите си. Той уважава своята уникалност, различието му от другите хора, приема себе си такъв, какъвто е, и то в най-добрата си версия. Той намира най-ефективното използване на своите таланти и способности. Разумният егоист е свободен от всякакви предразсъдъци и е на пътя на постоянно развитие.

5. Разумният егоист знае, че всичко на този свят е относително и че всяка дума и определение за всеки човек има свой собствен смисъл. Затова той развива свои собствени значения за такива понятия като "любов", "чест", "съвест", " лоялност "," истина "," приличие "," щастие "и т.н. Това му дава възможност да има свои собствени критерии за оценка, независимо от чужди оценки и възгледи.

6. Разумният егоист не зависи особено от мненията и нагласите на другите хора към него. Той със сигурност знае, че е невъзможно да се хареса на всички и колкото хора има може да има толкова много различни мнения. В допълнение, разумният егоист е в състояние да защити твърдо своите интереси, ако това се изисква от житейската ситуация. В крайна сметка той осъзнава, че ако неговите интереси не съвпадат с интересите на някой друг, това означава, че този човек просто не е от полза за това, което е от полза за него.

7. Както всеки друг човек, рационалният егоист също понякога прави грешки и е подложен на провали и падения в живота си, но ги възприема като необходими прояви на живота и уроци, които трябва да премине.

8. Този човек знае как да се наслаждава на всеки момент от съществуването си, възприема живота като прекрасен и безценен подарък, който си струва да се живее.

9. Разумният егоист признава правото на всеки човек в този свят на свобода на мисълта, действията и желанията. Той обаче изисква от другите същото отношение към себе си. "Живей сам и не пречи на другите да живеят" - основната му житейска позиция.

10. Разумният егоист знае как да защитава своите интереси и твърдо да каже "не", ако човек (включително тези от неговия вътрешен кръг) или ситуация го заслужават. Той разбира, че само той има правото да решава какво и как да прави по всяко време и никакви упреци от страна на другите не го подвеждат. В края на краищата той разбира, че всякакви упреци и обвинения са просто поредният опит на други хора да го използва в собствените им интереси.