Какво е усещането да живееш в държава, където затворът е празен и туристите понякога имат право да нощуват там? Къде най-често срещаното престъпление за кражба на портфейли от джобовете на туристите?

Най-сигурните страни в света са държави, в които всички жители имат достъп до чиста вода, храна, основно образование, правата на човека се зачитат и няма военни действия.

За 10-те на-безопасни държави в света, подредени по критерии на Организацията за икономическо сътруднимество и развитие (ОИСР), разказва smapse.ru.

Снимка 221797

Източник: GettyImages

Швейцария - 10-то място

През последните десетилетия Швейцария последователно се нарежда сред десетте най-мирни и сигурни държави с ниско ниво на вътрешни или международни конфликти. При това, с изненадващо високо ниво на милитаризация - общият брой на военнослужещите е приблизително 240 000 души от население малко над 8 милиона души. Освен това Швейцария е един от десетте най-големи световни износители на оръжия на глава от населението през последните пет години. По повечето други показатели Швейцария остава стабилна и просперираща държава, заемайки трето място в класацията за щастието на ООН.

Но не всичко работи като по часовник: швейцарски жени наскоро излязоха на улицата в знак на протест срещу домашното насилие и разликата в заплащането - жените печелят с около 20% по-малко от мъжете.

Снимка 260309

Източник: Guardian

Япония - 9-то място

Японската национална полицейска служба отбелязва, че кражбите и други тежки престъпления са останали в миналото. Регистрираните нива на престъпност продължават да намаляват до исторически ниски нива през последните няколко години, тенденция, отразила се в непрекъснат спад в броя на затворниците от след 50-те години на миналия век.

Но японската "Конституция за мир", приета след Втората световна война и забраняваща възраждането на агресивния милитаризъм, беше преосмислена през 2014 г., за да осигури на страната"колективна самозащита".

Снимка 256550

Източник: iStock

Чехия - 8-мо място

През последното десетилетие Чехия показа непрекъснато подобрение в много области, от политическа стабилност до лична сигурност и международни отношения.

94% от хората на възраст между 25 и 64 години са завършили средно образование, много над средното в ЕС (78%) и най-високо сред 34-те индустриализирани страни в света членки на ОИСР. Тази малка държава с население от 10,6 милиона души е с най-ниското ниво на безработица в света.

Снимка 513314

Източник: iStock

Сингапур - 7-ми

Сингапур постигна високи резултати по всички аспекти на обществената безопасност и ниски нива на вътрешни и международни конфликти. Страната не самия връх на тази класацията, също като Швейцария, заради високото ниво на милитаризация - червена точка, когато става въпрос за разходи за военни, полицейски сили и оръжеен внос.

Защо е това? Сингапур е зависим от морската търговия, така че наличието на ресурси за осигуряване на безпроблемното преминаване на корабите през пролива Малака - тясната ивица вода, която служи като врата между Индийския и Тихия океан - е от решаващо значение за страната.

Снимка 494715

Източник: iStock

Канада - 6-то място

Страната постига добри резултати по отношение на политическата стабилност и ниското ниво на вътрешните конфликти и престъпността. Втората по големина на територията държава - макар и относително малка по отношение на населението, само 37 милиона жители - е сред най-развитите, една от най-богатите страни в света. Това, съчетано с чудесни възможности за работа, качествени здравни заведения и добро управление - ето рецептата за успех.

Снимка 211002

Източник: Pixabay.com

Дания - 5-та

Дания е безопасна страна за живот и пътуване: тя се характеризира с нисък процент на престъпност, висока степен на политическа стабилност, свобода на печата, зачитане на правата на човека и равенство на доходите. Дания се счита за една от най-щастливите страни в света.

През 2017 г., за да се противопостави на заплахата от нарастваща руска военна активност в Източна и Северна Европа, Дания постигна знаково междупартийно политическо споразумение да увеличи бюджета си за отбрана с 20%, за да съответства на нивата на разходи на северните си съседи Швеция и Норвегия.

Снимка 341686

Източник: iStock

Австрия - 4-то място

След края на Студената война тази малка страна без излаз на море с население от 8,7 милиона души се е преместила от периферната си позиция на границата Изток-Запад по-близо до центъра на Голяма Европа. Австрия се представя добре по много показатели: доходи, работни места, жилища - но социалното напрежение нараства през последните години, подхранвано от антимигрантските настроения и кампании.

Снимка 249728

Източник: iStock

Португалия - 3 място

Португалия върви "в такт на собствения си барабан", що се отнася до мира и сигурността. Страната с население от около 10 милиона души е надминала средното ниво за индустриалните държави по отношение на жилищата, баланса между професионалния и личния живот, личната безопасност и качеството на околната среда.

Португалия се нарежда сред първите 3 най-популярни дестинации за емигранти по отношение на цялостното качество на живот. Освен това не е нужно да ограбвате банка, за да се насладите на португалския начин на живот: иберийската република остава едно от най-достъпните места за живеене в Европа.

Снимка 227882

Източник: iStock

Нова Зеландия - 2-ро място

През последните 10 години Нова Зеландия никога не е падала под четвъртото място в класацията на проспериращите страни. С почти перфектни резултати за ниско ниво на вътрешни и международни конфликти, милитаризация и висока социална сигурност, Нова Зеландия се нарежда на първо място в здравеопазването и е над средното сред членовете на ОИСР, що се отнася до образование, работни места и доходи.

Всичко това обаче има своята цена: липсата на жилища на достъпни цени затруднява хората с ниски доходи да купуват къщи, а разликата между богатите и бедните се счита за основния икономически проблем на Нова Зеландия за 20% от нейните граждани.

Снимка 212132

Източник: Wikipedia

Исландия - 1-во място

Исландците могат да спят спокойно: те живеят в най-мирната и безопасна държава в света. Що се отнася до спокойната Исландия, няма новини - това е добра новина: тя заема челното място в класацията за десета поредна година. Без постоянна армия, флот или военновъздушни сили и най-малкото население от която и да е държава членка на НАТО (около 365 000 души), Исландия поддържа рекорден нисък процент на престъпност, завидно образование и системи за социално подпомагане. Страната се нарежда сред водещите държави по отношение на работни места, доходи и субективно чувство за благополучие.

Исландия успя да постигне невъзможното: 97% от гражданите се определят като средна и работническа класа, напрежението между икономическите прослойки често се описва като "несъществуващо". Дори COVID-19 на практика е заобиколил Исландия: 2000 регистрирани и 10 смъртни случая.

Нищо чудно, че Исландия е една от най-щастливите и сигурни страни в света.