За да постигнете голяма цел, като започване на нов бизнес, издаване на роман или създаване на тренировъчен режим, експертите често биха ви посъветвали да ставате рано. Можете да свършите доста неща в тих дом, без разсейване или прекъсвания. И макар това да е разумен съвет, е доста по-лесно да се говори, отколкото да се направи.

„Можете да смятате, че ранното ставане е само въпрос на дисциплина, но всъщност изисква много повече. Истината е, че цялостната ви екосистема е изградена около това да се спи до по-късно”, обяснява Джули Моргенщерн, експерт по управление на времето.

Когато се опитате да промените сутрешните си навици, няколко пречки ще се изправят на пътя ви. Възможно е да ги преодолеете, но трябва да имате предвид, че ключът е да започнете от предната вечер.

Моргенщерн предлага шест стратегии, които ще ви помогнат да ставате рано. Те са подбрани от изданието Business Insidеr.

  1. Променете начина си на мислене

Много хора не заспиват рано, защото искат да свършат повече работа. Моргенщерн обаче учи клиентите си да мислят по различен начин.

„Мислете за спането като началото на следващия ден”, съветва тя и добавя, че тази промяна в мисленето може да промени начина, по който гледате на спането и да го направи вълнуващо. „Сънят става активен елемент; вие зареждате батериите си”.

  1. Регулирайте времето си за лягане

Много от нас вече са лишени от сън, а открадването на още един час от съня ви ще ви тласне към провал. Единственият начин да бъдете успешни е да си лягате по-рано. Определете от колко часа сън се нуждае тялото ви и бройте наобратно.

„По-ранното ставане изисква коренна промяна в невронните ви пътища. Макар тази промяна да има смисъл за вас предния ден, да го направите в действителност следващата сутрин е трудно и изисква да счупите много модели”.

  1. Настройте и останалите си вечерни занимания

Ще трябва да регулирате времето, в което вечеряте, както и дейностите след вечеря – като четенето например, споделя Джули Моргенщерн. Не сте реалистични, ако кажете, че ще станете рано, но после не изградите всичко останало в деня си по съответния начин. Освен това е добре да вечеряте не по-малко от два-три часа преди лягане, което е оптималното време да можете да се наспите добре.

  1. Пригответе се за сутрешните си дейности

Понякога това, което ни държи в леглото, не е умората, а фактът, че сутрешната задача, която сме планирали, е съкрушителна. За да направите тези дейности по-малко обезсърчителни, се пригответе от предната вечер и организирайте екипировката си. Изведете спортното си облекло, постелката си за йога или обувките си за тичане, ако сте решили да се упражнявате. Ако ще бъдете на компютъра, почистете домашния си офис и предварително програмирайте кафемашината си.

„Започването на нещо ново може да изглежда сложно. Отделете време за подготовка и ще повишите шансовете си за успех’, съветва специалистът.

  1. Изключете електрониката

Поне 90 минути преди лягане изключете дейностите, свързани с електрически уреди – като гледане на телевизия, проверяване на имейл и социалните мрежи или четене на електронен четец.

„Науката твърди, че това е източник на енергия и ни стимулира повече. Все едно пиете Red Bull преди лягане – няма начин да заспите”, посочва Моргенщерн и предлага замяна с нещо отпускащо – слушане на музика, рисуване или приготвяне на ядене за следващия ден.

  1. Създайте си установена програма преди лягане

Дайте си спокойствие и време да разпуснете, като създадете успокояваща рутина преди лягане. Например – изградете си навик да проверявате прозорците и вратите. Намалете осветлението и се протегнете. Или пък си направете бавна и спокойна разходка.

„Тази програма ще ви помогне да заспите бързо и лесно. Освен това тя значително ще повиши шансовете ви да се събудите рано сутринта”, обяснява Джули Моргенщерн.

7 успешни личности, които започват деня си много рано

7 успешни личности, които започват деня си много рано

В колко ти звъни алармата?