Има повече от два месеца до края на годината, но НАСА вече открито предполага, че 2016-а ще се затвърди като най-горещата година в историята.

Нашата планета е в гореща "серия" от известно време насам и последните прогнози сочат, че септември е най-знойният през последните 136 години - откакто се водят регистри. Може да се предполага, че топлинният рекорд ще важи за цялата 2016 година, пише GreenTech.bg .

Още през май Гавин Шмит, директор на Институт за космически изследвания Годард (GISS), направи категорична прогноза, че 2016 ще бъде начело на класациите за жега. Сега данните на GISS показват, че той е бил прав в предположението си.

Предходният месец беше с 0,91 градуса Целзий над средното за периода. Месецът надмина жегите от свръх-горещия септември 2014 гоидна. Ако данните за септември 2016 се добавят към тези за предходните месеци на цялата година, огнената картина на изменението на климата навярно ще "разгори" цялата 2016 година.

Възможно е да има светлина в края на тунела, тъй като някои учени смятат, че 2017 ще сложи край на горещата серия.

Джереми Шакун, климатолог от Бостън Колидж, казва, че очаква сегашното океанско течение "Ел Ниньо" да допринесе за по-високи температури през тази година, но че през следващата година положението ще е доста по-спокойно. "Въпреки това," казва той, "важното е, че в дългосрочен план тенденцията е към затопляне".