Места като Бали, Берлин и Лисабон са смятани за едни от подходящите в света за дигитални номади - хора, които работят дистанционно и в същото време пътуват по света. Но изглежда тези дестинации ще срещнат съперник в лицето на Мадейра - островен архипелаг на Португалия в северната част на Атлантическия океан. Община Понта до Сол на португалския остров стартира програма, която цели да превърне местността в първото по рода си селище за дигитални номади, пише CNN.

Пилотният проект стартира на 1 февруари с подкрепата на регионалното правителство на Мадейра. Селището ще бъде готово да приеме до 100 дигитални номади, на които ще им бъде осигурено безплатно работно място и безплатен интернет от 8 до 22 часа. Досега са кандидатствали около 75 души от различни страни като Германия, Холандия, Испания, Португалия, Полша, Ирландия и Чехия.

Още около 2000 души от места като Южна Африка, САЩ и Нигерия са заявили интерес в уебсайта на програмата. Всички се добавят към Slack чат, където могат да разберат повече за това как да си намерят жилище, потенциални съквартиранти и да бъдат в крак с местните ограничения, свързани Covid-19.

Надеждата на местните власти, е, че дигиталните номади ще "инжектират" средства в местна икономика, засегната от пандемията. Поминъкът на местните жители, до голяма степен зависи от туризма.

Жителите на страните от Европейския съюз и Шенген нямат ограничения за пътуване до Мадейра. Въпреки това трябва да се консултират с властите в страните си страни за разберат дали няма да се изисква от тях отрицателен PCR тест за Covid-19 при пристигането им на острова.

Засега гражданите на САЩ, които искат да бъдат част дигиталното номадско селище, ще трябва да изчакат, тъй като пътуванията до Европа все още са ограничени, заради Covid-19.

Местните хора приветстват инициативата

Според ръководителите на програмата реакцията на местните наемодатели и на бизнесите е "много положителна".Мнозина заявяват, че искат да бъдат част от инициативата като намалят цените на жилищата и предложат коли под наем на атрактивни цени.