Потребителите на Facebook не намаляват. Проблемът обаче е, че новото поколение няма интерес към тази социална мрежа и намират съвсем друг тип мрежи. "Проблемите на Facebook със сигурност са по-големи от това дали идват нови потребители или не. Проблем има в  начина, който те използват данните на тези потребители. Това нанесе сериозен удар върху техния имидж. Големите скандали дойдоха с изборите в Щатите с участието на Доналд Тръмп за първи път". Това коментира Доброслав Димитров, който е председател на Българската асоциация на софтуерните компании в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

По думите му два са най-големите проблема пред социалната мрежа. "В ИТ сферата днес си модерен, но утре всичко може да се промени. Facebook се появи от никъде. Зукърбърг стана милиардер за много кратко време, но това не е гаранция, че винаги ще бъде по този начин. Нещата се променят много бързо и дори голяма компания може да се окаже извън пазара", коментира той.

По-големият проблем според експерта е, че използването на лични данни. "Всички големи компании събират нашите лични данни, но Facebook диктува и нашия социален кръг - избори, въпроси, които разделят обществото и други. Това започна да излиза на повърхността и много хора започнаха да се плашат от това.

"Промяната на името е бизнес решение, тъй като Facebook отдавна вече не е само социална мрежа, а и много сериозен играч в технологичния сектор. Старото име ще бъде просто един товар, когато навлизат в нови области, който ще пречи. Определено смяната е продиктувана до голяма степен от проблемите през последните години", смята Димитров.

Според него големите компании оцеляват като придобиват нови иновативни компании, които да влеят в тях "свежа кръв". "Но това не винаги може да ги спаси, ако са загубили своята иновативност".

ИТ индустрията у нас

"Неудобството в ИТ индустрията е, че каквото и да става с икономиката, излиза, че в тази сфера нещата нещата са добре и има растеж. Миналата година в сферата се отбеляза може би най-добрата година като ръст в номинал, откакто имаме статистика в България. ИТ индустрията порасна с 16-17% и на практика увеличи още повече дела си, спрямо БВП, като достигна 4% от БВП на България. Тази година очакваме 20% ръст за годината", заяви той.

"Икономиката върви към дигитализация и всеки един сектор у нас минава през софтуерната индустрия, за да бъде дигитализиран. Ето защо секторът трябва да е в много добра форма и колкото може по-голям", коментира той.

Проблемът пред бизнесите е с недостига на работна ръка. Той трябва да се решава на няколко нива, смята експертът.

"Има доста добри успехи по отношение на Министерството на образованието. Трябва да променим начина, по който нашите деца учат, нашата, които учат и това, за което ги подготвяме в бъдещето, когато те завършат и навлязат на пазара на труда. Това ще отнеме много години. Все пак обаче имаме стъпка в правилната посока. Междувременно трябва да намерим решение за този междинен период, в който новите поколения се учат. Това може да се случи по два начина. Единият е чрез преквалификация на хора от други индустрии и това се случва постоянно. Обучаваме хора от други сектори. Другото решение е да направим България леснодостъпна за програмата "Сини карти" на ЕС, чрез които специалисти с натрупан опит може да идват и да се установяват тук", коментира той.

По думите към България има интерес от Украйна от бесарабските българи, от руснаци - държави, които има силни традиции в ИТ сферата и които харесват страната ни като манталитет.