Всеки иска да знае тайната на богатството. А тя действително съществува. И това не се е променило от самото начало на човешката история. С две думи, богатството е начин на мислене. За да забогатеете, трябва да мислите по определен начин. Как точно - прочетете по-долу.

Съветите на всички богати и успели хора са сходни. Те препоръчват да не се мисли в модели, да се отхвърлят остарелите стереотипи. Вървете към целта си и никога не се отказвайте. А също и за правилно управление на парите.

Звучи просто, но в действителност ще трябва да мислите много, да анализирате, да учите през целия си живот. И дори в този случай никой не ви гарантира резултата. Но този, който не се опитва, не постига нищо. Предлагаме ви да започнете, като се запознаете с основните принципи на богатството.

Снимка 319299

Източник: iStock

1. Цял живот ще трябва да учиш

И то всеки ден. С други думи, вие печелите точно толкова, за колкото стигат знанията ви. Само тези, които постоянно научават нещо ново, са в състояние да увеличат капитала си.

Всъщност винаги трябва да плащате за успеха, а основната валута тук е вашето развитие. И основният ви враг е отлагането. Всеки обича да гледа телевизионни предавания и да превърта през социалните медии. Но само тези, които отделят минимум време за това, успяват. Телевизия, стрийминг услуги, Instagram - това не са лоши неща сами по себе си. Но те отнемат ценно време. Бихте могли да го похарчите за изучаване на полезни умения, но го пропилявате. Ето защо е важно да отделите възможно най-много време за саморазвитие. Да създадеш нещо ново и уникално, вместо отново да се върнеш към старото.

Намерете правилната мотивация, която да ви помогне да се съсредоточите върху ученето. Придобитите знания със сигурност ще ви дадат мощен тласък, който ще доведе до нови постижения.

Това ще се отрази не само на финансовото благосъстояние. Целият ви живот ще се промени. Някои промени винаги водят до други. Здравето ще се подобри, отношенията с другите ще се подобрят. Ще станете по-организирани, което също е много полезно качество. Неприятното усещане, че нямате контрол над собствения си живот, вече няма да ви притеснява. В края на краищата винаги ще бъдете заети с важни и интересни неща.

Снимка 373216

Източник: iStock

2. Книгите са най-добрият източник на знания

Ако попитате успешните предприемачи как предпочитат да се развиват, повечето вероятно ще назоват четенето в топ пет на любимите дейности. Някой чете 50 книги на година, друг 200. Скоростта на четене и количеството свободно време са различни за всеки. Но богатите хора със сигурност намират поне половин час на ден за книга. Те не четат непременно приложна литература или класика. Важно е наистина да харесвате книгата, да си доставяте удоволствие - казва предприемачът Джеймс Алтъшър.

Дори в забавната литература можете да намерите нещо полезно. Най-малкото, четенето повишава нивото ви на грамотност. А грамотните хора винаги успяват. Също така се научавате да гледате на много неща по-широко, виждате възможности там, където не сте забелязали преди. Може би ще се вдъхновите от нещо наистина брилянтно.

Опитът на други хора, който научаваме от книгите, е изключително полезен. Включително за установяване на социални контакти. Ще промените поведението си към по-добро. Ще се научите да разбирате по-добре другите, да намирате подход към различните хора. Ще разберете с какви хора трябва да се обградите и как да получите това, от което се нуждаете. Това от своя страна ще разшири възможностите ви.

Особено полезни в това отношение са биографиите на реални хора, успешни, богати, талантливи. Четейки как са успели да достигнат висоти, ще получите нови свежи идеи и ще намерите отговори на важни въпроси. И ще повярвате: ако другите са успели, тогава със сигурност ще успеете.

Опитайте се да четете всеки ден, поне няколко страници. Точно както постоянната практика ви позволява да усъвършенствате умението си до съвършенство, редовното четене увеличава нивото ви на развитие. С всяка прочетена книга багажът ви от знания, опит, съпричастност, свежи идеи и вдъхновение расте.

Снимка 600463

Източник: iStock by Getty Images

3. Парите са прости и трудни едновременно

Ако прелистите няколко книги за финансовата грамотност подред, ще видите, че всички те дублират едни и същи мисли. Защото основните принципи на богатството вече са формулирани днес и е невъзможно да се измисли нещо ново. Просто трябва да знаете как работят парите и да използвате това знание. Робърт Кийосаки, автор на бестселъра "Богат татко, беден татко", го формулира най-добре: "Някои хора са богати просто защото са финансово грамотни".

Колкото по-добре разбирате финансите, толкова повече можете да спечелите - това е просто. В същото време не е лесно наистина да се разбере този въпрос. Отново трябва да четете много, да се учите от опита на други предприемачи. Няма начин без база от знания. Хората, които нямат представа как работят парите, които не разбират основни принципи, никога няма да забогатеят.

Много хора се страхуват от парите. Те не искат да се ровят в тази област и да се ограничават до общи понятия от категорията "картовият заем трябва да се изплаща месечно". Или изобщо не искат да знаят нищо. Те живеят от заплата до заплата, харчат всичко до последна стотинка, влизат в дългове. Повечето хора нямат спестявания, да не говорим за инвестиции. Другата крайност е невъзможността да се използват ресурсите правилно. Човек спестява всичко и спестява пари без причина. Не можеш да спестиш много по този начин. И какъв е смисълът, ако спестяванията все още просто лъжат и не са полезни.

За да могат средствата наистина да направят живота ви по-добър, да се въртят и да растат постоянно, е важно да получите пълно разбиране за финансовата грамотност. Проучете внимателно въпроса и приложете знанията на практика. Много експерти съветват да се започне с книгата на Джордж С. Клейсън "Най-богатият човек във Вавилон".

Снимка 373595

Източник: iStock

4. Първо работа, после почивка

За да можете да се отпуснете и да живеете за собствено удоволствие, първо трябва да работите като никой друг, казва финансовият гуру Дейв Рамзи. Ако вече имате $ 100, ще искате да ги похарчите за себе си сега, вместо да ги инвестирате, за да направите $ 1 000 по-късно. В края на краищата може да не печелите пари. Ако обаче направите този подход свое кредо, определено никога няма да забогатеете.

Успешните бизнесмени са сигурни, че трябва да поемате рискове и да жертвате всичко днес, за да получите в пъти повече по-късно. Дори и да инвестирате 1 цент, това пак ще ви донесе печалба. И една малка сума един ден може да се превърне в милиард.

За да се придържате към този принцип, е необходимо да имате желязна дисциплина. Спестете пари, когато приятели и роднини се радват с нови покупки или отиват на почивка. За да се справите със синдрома на пропуснатите ползи - разочарованието от факта, че някой днес получава всичко и отново да спестявате. Но ако успеете да преодолеете това чувство, тогава ще живеете по-добре от цялото си обкръжение - това е факт.

Основното нещо е да не забравяме за какво са всички тези жертви. Ясно си представете живота, към който се стремите. Не забравяйте, че упоритата работа днес е висок просперитет утре. Постоянно засилвайте мотивацията си и не се отказвайте.

Снимка 572623

Източник: iStock

5. Колкото повече източници на доходи, толкова по-добре

Вижте как живеят повечето хора. Те имат много разходи и дългове: покупки, наеми или ипотеки, заеми... В същото време обикновено имат само един източник на доходи - заплата. Дори и да е доста висока, но човек не инвестира, а просто губи пари, рано или късно ще влезе в дълг. Ами ако го уволнят? Разбира се, в такива ситуации хората не могат да разполагат със средства, както искат. Те нямат финансова свобода.

Ето защо е толкова важно да се развие това, което експертите наричат финансова интелигентност. Томас Корли прекарва няколко години в събиране на информация за това как живеят най-успешните бизнесмени в света. Написал е книгата "Навиците на богатите хора". В него има много полезна статистика, но точно сега се интересуваме от това: оказва се, че 65% от милионерите имат три източника на доходи. 45% от най-богатите хора на планетата имат четири, а 29% имат пет или повече.

Ако имате няколко финансови потока, в крайна сметка ще получите прилична печалба. И колкото повече от тях, толкова по-добре. Да се върнем към "Най-богатият човек във Вавилон" на Клейсън. Авторът дава интересна аналогия: представете си, че всяка от вашите банкноти е служител. И този работник знае как да създава други като него. И ще може да създаде много копия, ако организирате работата му правилно. Можете да сравните парите със семената. Чрез засаждане на един, ще растат няколко. Ако успеете да установите процеса, можете да кажете, че парите работят за вас.

В идеалния случай намерете потоци от приходи, които не изискват ежедневното ви присъствие. Така че те буквално растат, докато спите. Ако имате такъв източник на доходи, ще можете да отделите повече време за образование, четене, изучаване на нови тактики и стратегии. И със сигурност ще измислите повече начини за увеличаване на доходите.

Ако помните тези принципи и ги следвате, няма да са необходими други тайни. Просто следвайте тези правила и продължавайте да се развивате.