През тази седмица стана ясно, че Кипър ще сложи край на своята инициатива "Златна виза", позволяваща получаване на гражданство в страната срещу осигуряване на инвестиция там. И това е лоша новина за част от най-заможните хора в света, които имат достъп до Европейския съюз (ЕС) именно благодарение на такова гражданство от островната държава.

Досега тя е гарантирала безвизово пътуване в границите на съюза за няколко милиардери, влизащи в списъка с най-богатите хора в света на Forbes, които са платили за получаването на "Златна виза" по 2,5 милиона долара или 2,2 милиона евро всеки.

Властите в Никозия прибегнаха към това решение след натиск от страна на европейските лидери, а като причина за прекратяването на схемата от ноември посочиха слабости в нея, които са отворили "вратата" за злоупотреби.

Властите обаче нямат много полезни ходове освен да сложат край на "Златната виза", след като в края на септември от "Ал-Джазира" публикуваха подробен списък с имената на 2500 души, "купили" си гражданство в Кипър между 2017 и 2019 година. Според него сред тях има много руски олигарси, както и такива, замесени в престъпления, основно с финансови измами.

Според Forbes петима от тези 2500 души са милиардери и управляват активи на обща стойност над 35 милиарда долара. Най-заможният от тях е китайският имотен магнат Ян Хуян, който има нетно богатство в размер на 29 милиарда долара. Другите са основателят на руската Tinkoff Bank Олег Тинков (2,7 милиарда долара), Вадим Мошкович (2,1 милиарда долара), Зан Кечян (1,6 милиарда долара) и Таха Микати (2,3 милиарда долара).

Освен че спирането на програмата ще сложи край на безвизовия достъп на тези супербогаташи до ЕС, тя ще има и негативен икономически ефект върху Кипър, като се има предвид, че през последните години тя е солиден източник на приходи за страната.

Средно тя е носила по около 1,7 милиарда долара или 1,4 милиарда евро годишно, което възлиза на около 7,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) към 2018 година. А според изчисления на Guardian страната е спечелила над 8 милиарда долара от схемата от 2013 година насам.