"Остана само с 2 самолета", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Само два самолета останаха на Цветан Василев.
Съдът забрани на банкера да се разпорежда с имуществото си заради разследването за източване на КТБ. Така под запор попаднаха луксозни къщи и офиси в Созопол, Царево, Варна, Пловдив, Банско и София. Наложена е възбрана и на родната къща на Василев в Габрово, както и на имот на съпругата му в Средец. Банкерът няма право да се разпорежда и с дялове в 11 дружества на него и жена му, както и с 10 бронирани автомобила. Очаква се до дни съдът да наложи запор и върху авоарите му, твърдят магистрати. Под ударите на комисията за конфискация засега не попадат двата самолета на Василев, защото те не са изцяло негови.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Иде нов мор по животните" четем на първа страница във в. "Монитор"
Всеки момент в страната може да бъде регистрирана инфекция от вируса „Шмаленберг", който вече е достигнал границите ни със Сърбия и е засечен в Гърция и Турция. Това става ясно от доклад на Центъра за оценка на риска към агенцията за безопасност на храните, с който „Монитор" разполага. Болестта засяга говеда, овце, кози и диви животни и също като син език се разпространява от кръвосмучещи насекоми, известни у нас като мокреци. Досега инфекцията е регистрирана в 25 европейски страни. Тя е засечена във всички държави в Западна Европа
включително в Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Ирландия, Латвия, Норвегия, Полша, Словения, Русия и Казахстан.
За да сме наясно с разпространението на болестта, е необходимо животните, които се изследват за син език, да се тестват едновременно и за шмаленберг. „Необходимо е да се закупят тестове и да започне да се изследват животните в Северозападна България. Става дума за областите, които граничат със Сърбия и по границата с Гърция", каза за „Монитор" проф. Бойко Ликов, директор на Центъра за оценка на риска, който е автор на непубликувания все още доклад.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„10 съвета, които никой не ми е искал", пише в. „24 часа"
Те са към политиците и подреждат в "опорни точки" илюзиите им по отношение на медиите в предизборна ситуация.
1. Не прекалявай с присъствието си в ефира! Старата максима, че и маймуна да вържеш в студиото, ще я направиш депутат, се преобърна и сега, колкото повече обикаляш из студията, толкова по-голям е шансът да станеш на маймуна. Така е, защото след романтичните години на "първоначалното натрупване на влияние" публичната среда у нас загуби демократични качества и те товари с негативите си "по условие"; щом подадеш глава от дома, вече няма как да се върнеш "целият в бяло". Историческата граница между двата периода бе маркирана от "урока по мълчание" на царя.
2. Не си купувай медии или дялове в тях! Нито явно, нито пък тайно, защото то няма как дълго да остане такова. Играта на "свой терен" престана, а нищо чудно и никога да не е била печеливша.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Бедстваща Мизия заплаши с бойкот на предстоящите избори" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Три седмици след наводнението в Мизия жителите на малкото градче излязоха на протест заради бездействието на институциите при отстраняването на последиците. Хората решиха да ударят по чувствителната за политиците тема - изборите, като заплашиха да бойкотират предстоящия парламентарен вот. Освен протеста пред общината сутринта, за вчера късния следобед бе насрочено и общоградско събрание, на което да се обсъдят проблемите на града и да се представят първоначалните оценки на щетите.

Отпуснатите от правителството 1 милион лева все още не са получени в града. Общинският съвет е решил къде може да се изгради селище от фургони, но средствата липсват, обясни пред "Фокус" председателят на съвета Диана Вичева.

Недоволните хора настояват за бърза реакция, защото идва зима, а помощта за ремонт на потопените от наводнението домове се бави. "Къщите не стават за живеене, целият багаж на хората е унищожен. Има и къщи, които не са чак толкова засегнати, но е необходимо да бъдат основно ремонтирани, за да се живее нормално в тях", разказаха пред "Сега" доброволци, които помагаха при разчистването на наводнените сгради. В една от къщите имаше умрели кокошки, водата още не се е оттекла и затова разчистването се бави, разказаха още очевидци на ситуацията в Мизия.
Прочети още от статията на в. "Сега"

""Водстрой 98" и "Понс" ще строят "Арена Бургас" за 38 млн. лв.", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98" и "Понсстройинженеринг" - които държат по 47% от обединението "Дворана", ще строят новата спортна зала "Арена Бургас". Те спечелиха обществената поръчка на общината, която ще бъде платена със средства от бюджетната програма на кабинета "Орешарски" за 500 млн. лв. Начинанието е единственото избрано за финансиране от общо пет проекта, с които Бургас кандидатства.
Загубилите на последния етап от процедурата участници - обединението "Ахело Бургас 2014" и консорциумът "Кордеел - АТМ Арена Бургас", обжалваха избора в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отказа да образува производство в средата на август. От "Кордеел" заявиха за "Капитал Daily", че няма да продължат с обжалване на решението на КЗК пред Върховния административен съд и ще насочат усилията си към други проекти. Обединението "Ахело Бургас 2014" също няма да обжалва в съда, каза представител на една от фирмите в него.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Държавата продължава да се финансира успешно", пише в. "Капитал Daily"
Макар и на по-висока цена, държавата продължава да се финансира успешно с емисии ДЦК, а интересът на инвеститорите не стихва. В понеделник правителството успя да пласира без проблем нови 50 млн. лв. чрез продажбата на 2.6-годишни облигации при средна доходност 1.51%, съобщиха от Министерството на финансите. Подадените поръчки за покупка са надвишавали предложеното количество ценни книжа повече от три пъти, което е индикация за голям интерес от страна на инвеститорите. Въпреки че емисията е пласирана при по-висока доходност спрямо последното предлагане на подобни книжа, анализатори отчитат аукциона като успешен, имайки предвид настоящата ситуация - политическа несигурност преди предсрочните избори и неразрешен проблем с Корпоративна търговска банка (КТБ), който има опасност да натовари допълнително държавния бюджет.
След като отмени всички планирани за юли аукциони, финансовото министерство се активизира в изпълнение на емисионния си календар и провежда втора поредна успешна продажба на ДЦК. На 11 август бяха продадени 5-годишни книжа при доходност от 2.46% с презаписването от 1.8 пъти.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„България крета на ниска предавка по икономическата писта на Европа", пише в. "Сега"
Европейският двигател на сближаването не е спрял дори и в лошите за икономиката на ЕС години. Бедните държави - членки от Източна Европа, успяват да напредват даже когато еврозоната е в криза. Това доказва, че конвергенцията не е просто временен резултат, а е реално структурно постижение, което работи и в лоши времена.

Защо говорим за икономиката? Друго вълнува хората - качеството на живот, жизненият стандарт. Така е, но без стабилна и просперираща икономика безработицата ще е висока, бедността и неравенството ще се увеличават, потреблението ще бъде ограничено, бюджетните възможности за финансиране на публични услуги ще се влошат, а в резултат ще се влошат и здравните и образователните постижения. С две думи - няма качествен живот без силна икономика.
Прочети още от в. "Сега"

"Старият компютър не се изхвърля на бунището"
пише в. „Труд"
Над 75% от старите електрически уреди в България отиват на бунищата. Това означава, че хората масово не се замислят къде попада старият уред, който изхвърлят, и колко вреди може да причини тази небрежност. А съдържащите се в апаратите олово, живак и други токсични вещества лесно могат да причинят замърсявания на почвата и водата.
Опасността нараства, когато уредът попадне в близост до населено място, защото електронните отпадъци могат сериозно да увредят здравето на хората, живеещи в района.
На теория за подобно поведение има санкции. Глобите за физически лица, които изхвърлят електроуред на боклука, започват от 300 и стигат до 1000 лева. За фирми санкцията може да достигне 4000 лева. Но тези наказания се прилагат само ако нарушителят бъде хванат в момента на изхвърлянето.
1 човек = 20 кг електронен боклук годишно
Статистиката сочи, че всеки европейски гражданин "произвежда" средногодишно между 17 и 20 килограма електронни отпадъци. Всяка година през последното десетилетие това количество нараства с по 3 до 5%.
Прочети още от в. „Труд"

"Щонов: Токът трябва да поскъпва плавно", четем във в. "Монитор"
Увеличението на цената на електроенергията би трябвало да е плавно в дългосрочен план, едновременно с подобряване икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства. Това заяви в интервю за БТА служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Преди време Щонов беше категоричен, че увеличение на цената от порядъка на 20% е изцяло неприемливо, но не пожела да коментира точен процент. В средата на септември се очаква Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да оповести новите си изчисления за това с колко трябва да поскъпне тока от 1 октомври. От регулатора доста разчитат на отговорите от ЕК по жалбата му срещу дългосрочните договори и ВЕИ централите, но едва ли до 1 октомври ще бъдат получени отговори.
Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет (днес - бел.авт.) ще бъде разгледано решението за сформиране на енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, каза още Щонов. Всички участници на пазара на трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата посочи още Щонов.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Разковничето е в реформите", пише в. "Стандарт"
Бюджетът се прави от политици, защото е израз на цялостна визия и политика. Това е основно правило и го пише във всеки учебник. Затова е редно всяка политическа партия, която смята да дойде на власт, като спечели изборите и сформира правителство, съответно да взима решения и да носи отговорност за тях. От друга страна, ако говорим чисто технически и експертно за бюджета, не обичам хора, които спрягат суми с много нули, които не могат да бъдат написани. Трудно може да се докаже каквато и да е спешна нужда от нов заем или проблем от гледна точка на ликвидност в бюджета - нито в момента, нито в следващите периоди. Друг е въпросът, че ако ние продължаваме същата политика от 2010 г. насам, то това рано или късно ще породи проблем. България трябва да има много ясен сценарий за излизане от сегашното си състояние. В момента икономическата обстановка е такава, че бюджетът трябва да бъде близко до балансиран от експертна гледна точка и спрямо показателите, които имаме. Тоест можем да си позволим само малко отклонение и малък дефицит отгоре - между 0 и 1% от БВП, и то не за дълго време. От ескпертна гледна точка няма оправдание да се продължава политиката на дефицит. Всъщност проблемът е именно в отказа от правене на реформи и този отказ задълбочава проблемите.
Прочети още от в. "Стандарт"