Полският национален превозвач LOT ще избира между настоящия си доставчик - бразилска самолетостроителна компания Embraer, или конкурентния европейски производител Airbus за доставката на 84 нови самолета, които планира да закупи за обслужване на регионалните си маршрути, съобщи Министерството на държавните активи в събота.

Компания на Бъфет ще купи 250 самолета от концерна Embraer

Компания на Бъфет ще купи 250 самолета, ето от кой авиостроител

Общата стойност на сделката, която ще плати NetJets, надхвърля 5 млрд. долара

LOT ще изпрати искане за предложения до двете компании в близко бъдеще, каза министерството в изявление на уебсайта си, добавяйки, че се стреми да закупи до 110 самолета до 2028 г., информира Reuters.

Четвърти Airbus A220 се присъедини към флотилията на "България Еър"

Четвърти Airbus A220 се присъедини към флотилията на "България Еър"

Машината прелетя от Осло

"LOT е изправена пред вземане на стратегическо решение дали да продължи сътрудничеството с настоящия доставчик (Embraer) в регионалния сегмент или да премине към платформа на конкурент (Airbus)", се казва в съобщението на компанията.

"В близко бъдеще компанията възнамерява да изпрати запитване за предложения за придобиване на 84 регионални самолета до двама производители, които предлагат самолети, които отговарят на изискванията. Това са Embraer и Airbus."

Колко пътнически самолети ще достави Airbus тази година и каква е печалбата на корпорацията

Колко пътнически самолети ще достави Airbus тази година и каква е печалбата на корпорацията

На загуба обаче е подразделението за хеликоптери

В момента LOT разполага с флот от 75 самолета, повече от половината от които са самолети Embraer, а останалите са Boeing B737s и B787s.