Европейската авиостроителна корпорация Airbus SE увеличи нетната си печалба през третото тримесечие (юли-септември) на 2023 г. с 21%, а приходите си с 12%.

Airbus потвърди, че очаква да изпълни целта си за доставка на 720 пътнически самолети на клиенти тази година. През деветте месеца на тази година компанията вече е изпратила на клиенти 488 самолета.

"Търсенето на нашите самолети остава много голямо и виждаме възобновен растеж на пазара на широкофюзелажни самолети", казва генералният директор на Airbus Гийом Фори. "Очакваме че ситуацията при веригите за доставки да остане сложна", допълва той.

"България Еър" посрещна третия си самолет Airbus A220-300 в своя флот

"България Еър" посрещна третия си самолет Airbus A220-300 в своя флот

Този самолет е по-екологичен и предлага повече удобства за пътниците

Както се посочва в съобщението на Airbus, нетната печалба през последното тримесечие възлиза на 806 милиона евро, спрямо 667 милиона евро за същия период на предходната година. Коригираният показател EBIT - основен индикатор за дейността на компанията - също се увеличи, с 21%, до 1,01 милиарда евро.

Приходите на Airbus за третото тримесечие възлизат на 14,9 милиарда евро, в сравнение с 13,31 милиарда евро година по-рано.

Консенсусната прогноза на експерти, представена от самата компания, предполагаше, че нетната й печалба през третото тримесечие ще бъде 837 млн. евро, коригираната EBIT - 1,14 млрд. евро, а приходите - 15,1 млрд. евро.

Airbus за пръв път продаде сглобен в Китай самолет на европейска авиокомпания

Airbus за пръв път продаде сглобен в Китай самолет на европейска авиокомпания, ето коя

Това е моделът самолет A321neo, който може да превозва до 244 пътници

По-конкретно, приходите на Airbus в сегмента на пътническите самолети са се увеличили с 22% до 11,16 млрд. евро, докато в подразделението за хеликоптери са намалели със 17%, до 1,47 млрд. евро. Приходите на компанията в отбранителния и космическия сегмент за периода са намалели с 2%, до 2,48 млрд. евро.

Компанията запази прогнозата си за коригираната EBIT за тази година на 6 милиарда евро. От началото на годината досега, стойността на акциите на Airbus е нараснала с 15,2%.

Airbus A220 - уникалният самолет, който Airbus придоби само за 1 долар

Airbus A220 - уникалният самолет, който Airbus придоби само за 1 долар

Самолетът е по-комфортен спрямо конкурентите си, а разходи му - по-ниски