Американската армия обяви, че прекратява мащабната си програма за нов разузнавателно-боен вертолет заради промени в приоритетите и поставяне на по-силен акцент на безпилотните системи, съобщава Defense One.

За 5 години FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft) погълна 2 милиарда долара и произведе два конкурентни прототипа, които може и никога да не се вдигнат във въздуха.

Кой ще замени ветераните?

Още от времето на Виетнамската война задачите по разузнаване и непосредствена поддръжка на пехотата се изпълняваха от безнадеждно остарелия през третото десетилетие на XXI век OH-58 Kiowa Warrior. В края на 80-те започна работа по негов заместник, но разработката на RAH-66 Comanche беше прекратена през 2004 г. след изразходени 9 млрд. долара и построени два прототипа.

Словакия получи US оферта за бойни вертолети с огромна отстъпка

Словакия получи US оферта за бойни вертолети с огромна отстъпка

Страната предостави на Украйна своите изтребители МиГ-29

През 2008 г. пропадна и следващата програма за същите цели, а през 2013 г. американската армия се отказа от идеята цивилни машини да се преработят за целите ѝ. Така Kiowa остана на въоръжение чак до 2020 г.

Снимка 652796

Източник: Wikimedia Commons

В момента разузнаването се извършва от големите и скъпи AH-64E Apache, заедно с дронове Shadow.

Това трябваше да бъде временно решение, на което започнатата през 2018 г. FARA да сложи край. Плановете бяха да се инвестират още 5 млрд. долара през следващите 5 години и в крайна сметка да се похарчат $20 млрд. за общо 400 машини.

Bell и Sikorsky предложиха моделите Invictus и Raider-X, които трябваше да полетят по-късно през 2024 г.

Време за преоценка

В официалното съобщение на въоръжените сили се посочва, че военното ръководство е преценило, че "способностите, които FARA предлага, могат да бъдат по-достъпно и ефективно достигнати чрез микс от налични, безпилотни и космически системи".

Boeing ще произвежда и доставя и бойни хеликоптери - за армията на САЩ и за други страни

Boeing ще произвежда и доставя и бойни хеликоптери - за армията на САЩ и за други страни

Каква е сделката

Началникът на генщаба ген. Ранди Джордж заяви преди дни, че разузнаването се променя благодарение на дроновете. "Това, което научаваме от бойното поле - особено в Украйна, е, че въздушното разузнаване се е променило фундаментално. Сензорите в безпилотните системи и в Космоса са по-разпространени, с по-голям обсег и с по-ниска цена от когато и да било", подчерта той.

В украинския конфликт и двете враждуващи страни използват даже любителски дронове за разузнаване, коректировка и нанасяне на удари, като машините са евтини и лесни за пилотиране - все качества, които модерен вертолет просто няма как да притежава.

Германия купува над 60 нови бойни вертолета за €2,1 милиарда

Германия купува над 60 нови бойни вертолета за €2,1 милиарда

Част от тях ще са оборудвани с модерни противотанкови ракети

Затова и стари дронове като RQ-7 Shadow и RQ-11 Raven - машини, на по 20 и повече години, ще бъдат "пенсионирани", а сериозни средства ще бъдат инвестирани в техни по-модерни наследници с по-добри сензори и по-голям шанс за оцеляване в конфликт, различен от войната с тероризма.