Таванът на директните плащания от 300 хил. евро за стопанство не може да бъде променен, схемата за подпомагане на дребните производители също остава. Въпросът е да се въведат точни процедури по прилагане на схемите да директни плащания и програмата за селските райони за периода до 2020 г., така че земеделските производители да получат адекватна подкрепа от европейските фондове.

Това съобщи служебният министър на земеделието Васил Грудев преди началото на дискусиите с браншовите съюзи, които ще започнат от началото на следващата седмица, цитиран от Farmer.bg.

Целта е бизнес и администрация да се обединят около критериите, по които ще става субсидирането, за да има икономическа ефективност от прилагането на новите схеми.

Първият голям проблем според Грудев ще се яви при схемата за дребните стопанства, защото предимствата са представени некоректно и подвеждащо и нямат нищо общо начина й на прилагане. Предишната власт обяви навсякъде, че по нея дребните производители ще получават на калпак по 1250 евро на година, без да бъде обяснено, че при голям брой кандидати този таван ще намалява, така че минималните субсидии ще паднат до 500 евро.

В зависимост от критериите, по които дребните стопани ще бъдат одобрявани, тепърва ще се разбере колко фермери ще получат подобно подпомагане.
Коренна промяна се очаква и в допълнителната работа по програмата за селските райони, в която активно трябва да се включат и кадрите от фонд „Земеделие".

Грудев изрази силното си недоумение, че до този момент програмата не е обсъждана на ниво експерти от фонда, на които ще се падне задължението да я изпълняват и да дават указания на фермерите през следващите години.

„Свидетел съм на подготовката на старата програма за селските райони, когато като служител във фонд „Земеделие" заедно с колегите ми бяхме длъжни да знаем всеки детайл по изискванията за допустимост, критериите за избор и последващия контрол", обясни още министърът.