Най-богатите хора на света търсят наистина сериозни инвестиции, когато става въпрос за закупуване на следващото им жилище. Една четвърт от американците с високи доходи или тези със богатства от над 30 милиона долара или повече планират да закупят жилищен имот тази година, според доклада на Douglas Elliman and Knight Frank Wealth Report. Според доклада средностатистическият богаташ притежава средно до четири жилища. Една четвърт от жилищното им портфолио е извън родната им страна.

Що се отнася до приоритетите за следващата им голяма покупка, супербогатите класират "начин на живот" и "инвестиции" като първи в списъка, следвани от данъците и безопасността.

Спадът на пазара на жилищата, засегна и луксозния сегмент. Миналата година на един от най-големите имотни пазари САЩ е имало 34 продажби на имоти от висок клас на стойност над 50 милиона долара, което е спад от 45 продажби през 2022 г., но все пак значително повече от годините преди пандемията.

Има тенденция лихвените проценти да се стабилизират и вероятно да падат тази година и експертите по недвижими имоти казват, че има някои признаци, че предлагането на луксозни стоки може да расте, което може да доведе до повече продажби.

В доклада се прогнозира, че най-добре представящият се пазар в световен мащаб луксозни недвижими имоти ще бъде Оукланд в Нова Зеландия, с прогнозиран ръст на цените от 10% през 2024 г.

Мумбай е на второ място с 5,5%, следван от Дубай (5%), Мадрид (5%), Сидни (5%) и Стокхолм (4,5%).

13 града, в които населението от милионери се увеличава най-бързо през последната година

13 града, в които населението от милионери се увеличава най-бързо през последната година

Има и два европейски града в класацията

Цени

Миналата година 100-те най-големи пазара на луксозни имоти в света отчетоха ръст от 3% на средната цена. Най-добре представящият се пазар на луксозни имоти в света е Манила, Филипините, с 26% ръст, който идва отчасти от инвеститори, бягащи от Хонконг и Китай. Дубай е на второ място с 16% ръст на цените, следван от Бахамите с 15% и региона Алгарве в Португалия с 12%.

Сред най-зле представилите се през миналата година бяха Ню Йорк, като цените се понижиха с 2%, и Сан Франциско, със спад от 0,5%. Най-големият спад в света сред по-големите пазари беше Оксфорд с 8%.

Бягство на богаташите от САЩ

Според анализа богатите американски купувачи все повече се отправят в чужбина. Американците сега са водещите чуждестранни купувачи на престижни и луксозни имоти в Лондон - тези на цена над 10 милиона долара. Те също са все по-активни в Европа.

"Ако наистина видим по-ниски лихвени проценти или поне повече увереност, че инфлацията намалява, мисля че ще започнем да виждаме повече предлагане отново", коментира Лиам Бейли, партньор и глобален ръководител на анализите в Knight Франк.

По думите му американските купувачи имат все по-голямо присъствие, в Италия, Франция и Португалия. "Мисля, че американските купувачи са станали много по-готови да изследват и да мислят за алтернативи извън родината."

Какво можете да си купите с 1 милион щатски долара на най-скъпите пазари на имоти в света?

Монако държи на титлата за най-скъпия жилищен пазар в света. За 1 милион щатски долара можете да си купите едва 15 кв.м. площ от луксозен имот, по данни на Wealth Report. След това е Ню Йорк , в който може да си купите 33 кв. м. за тези пари. Трети е Лондон (34 кв.м), заедно със Сингапур (34 кв. м) В Дубай за 1 милион щатски долара се купуват 105 кв.м. - пет пъти повече, отколкото в Хонконг (22 кв.м.).В Кейптаун или Сао Пауло със същия бюджет си осигуряване над 200 кв.м.