С десетки милиони левове е ощетена държавата чрез източване на обезщетения за безработица след фиктивна работа в чужбина, обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. За схемата "Европейска борса" Money.bg писа още през лятото, като от социалното министерство тогава поеха ангажимент да я пресекат, но явно до момента резултат няма.

В ефира на "Нова телевизия" Васил Велев от АИКБ обясни как работи схемата - Българи заминат организирано във Франция и биват назначени фиктивно във фирма на минимална работна заплата. Хората трябва да останат там седмица, след което се прибират. Тук се регистрират в Бюрото по труда и започват да получават обезщетения за безработица, които цяла година са по 1800 лв. месечно, тъй като се изчисляват на база на френската минимална работна заплата, а нейният размер е над 3000 лв.

Според Велев схемата се организира от адвокати у нас, но има съмнения, че те регистрират и фирмите на френска територия. Затова и са сигнализирани както българската прокуратура, така и френския посланик.

Работодателите са на мнение, че хиляди се възползват от т.нар "европейска борса", като те след това масово отказват да работят на трудов договор - ако започнат легална работа, помощта спира. Зам.-кметът на Разлог Христо Зайков посочи, че само в бюрото по труда в неговия град има 250 молби на чакащи за подобни големи обезщетения. А в същото време, туристическият сектор трудно намира служители.

"Европейска борса" обезкървява българските предприятия

"Европейска борса" обезкървява българските предприятия

Социалното министерство подготвя мерки, които да пресекат порочната практика

В края на август министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова каза пред Money.bg, че вече има "работно предложение" за пресичане на схемата: "Когато се завърнат от чужбина българските граждани, ние задължително да им предложим месторабота и, ако откажат, да не получават паричните средства, които в момента получават. (...) Смятаме, че ако имаме проактивна позиция от страна на бюрото по труда и оферираме работно място на гражданите, това е добра възможност да се възползват от тази оферта. Ако не го направят, очевидно имат друга мотивация".

Не е ясно докъде е стигнал анализът на МТСП за мащабите на схемата, както и сондирането на мнения на синдикати и работодатели.