"БДЖ слиза от релсите" е заглавиe от в. "Труд"
Обмисля се възможността БДЖ да направи собствена автобусна фирма, с която да превозва пътниците по закритите нерентабилни линии. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски. Автобусите ще довеждат пътниците от отдалечени селища със спрени влакове до гарите и спирките, през които минават жп композиции.
„Идеята е да се създаде една транспортна компания към БДЖ за автобуси или бусчета, която в най-губещите, най-нерентабилните направления да бъде довеждащ транспорт до основните спирки и гари. Не можем физически да го реализираме толкова бързо, ще работим поне в рамките на следващата година по този въпрос", каза Московски.
Автофирмата се прави заради предстоящото закриване на 100-140 нерентабилни влака.
Прочети още от в. "Труд"

"Държавата притиска допълнително гражданите за частните им пенсии", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Идеята на управляващите от ГЕРБ да прехвърлят средства от пенсионните фондове към НОИ добива още по-големи размери и ще засегне всички над 3.3 милиона осигурени във фондовете. В четвъртък на бюджетна комисия експресно, без да е обявено предварително, бе прегласуван текстът с ново предложение, което отваря широко вратата за бъдещо законотворчество.

Досега обсъжданият вариант предвиждаше редът и начинът на избор на първоначално осигуряващите се след 31 декември 2014 г. да се определят с акт на Министерския съвет. Сега алинеята е променена и е насочена не само към навлизащите на трудовия пазар, а и към вече осигуряващите се. Това означава, че всички осигуряващи се, родени след 1959 г., могат да очакват нови тежести, налагани само с постановление на правителството.

Според източник на "Капитал" в проект за наредба, подготвян от експерти във финансовото министерство, е предвидено всеки вече осигурен в универсален пенсионен фонд изрично да заяви желанието да остане в него. Все още не е окончателно записано какъв да е този срок, но твърдението е за един месец.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Сертов изчезнал с €4080 в джоба", пише в. "Стандарт"
И на браунов газ замириса покрай драмата с изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Последните му ангажименти, преди да се "изпари" на 5 декември, били да намери адвокатска кантора, която да изработи стратегия и на практика да регистрира като патент нова разработка на холдинга "Обединени енергийни търговци" ("ОЕТ"). Това разкри в четвъртък собственикът на дружеството Ангел Божилов. Методът на получаване на оксиводород от вода е на българина Юл Браун, познат и с българското си име Илия Вълков. Технологията на "ОЕТ" е пригодена да се използва в генератори за товарни камиони и леки автомобили и спестява около 25-30 на сто от дизеловото гориво.
Малко преди да изчезне, Сертов пък пътувал до Франция, където бил секретар на Международна асоциация на полицейските началници на спецслужбите. Когато се върнал оттам, вече бил избран за председател, съобщи за разговори между двамата старши съветникът в компанията Иван Кутевски. В деня на изчезването двамата са говорили десетина минути в офиса на "ОЕТ" в Бояна за това как Сертов да монтира горелка на пелети, за да поддържа температура от 2 градуса в къщата и да не замръзва.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Борисов: Близо 4 млрд. лева отиват в инфраструктурата на България", пише в. „24 часа"
Тъй като сега с председателя на Европейската комисия говорих, и вече на сайта на Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията би трябвало да е излязло, но това ни е ОП „Транспорт": 800 млн. евро за пътища. Това са „Струма", „Хемус", тунелът под Шипка, метрото - 400 млн. евро, и 1.6 млрд. лева за железниците. Сиреч само за тези няколко десетина дни работа от страна на кабинета можем да кажем, че близо 4 млрд. лева днес само отиват в инфраструктурата на България. Това каза пред българските журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.
„Всеки да си направи сметка какво значи „Хемус", какво значи „Струма", какво значи тунелът под Шипка - перпендикуляр през България да мине и още близо 1 млрд. за разширение на метрото на софиянци. Така че лично аз съм много доволен от усилията, които положихме през тези седмици. Мисля, че резултатите са повече от ясни. Ако на някой в София не му харесва това, да заповяда да протестира", заяви Борисов.
Премиерът допълни, че от АМ "Хемус" ще се финансира участъкът до Ловеч.
Прочети още от в. „24 часа"

"Кабинетът ще определи кога и как родените след 1959 г. ще решават за НОИ" е водещo заглавиe на в. "Сега"
ГЕРБ оставя вратичка правителството да дописва скандалните пенсионни промени за избора къде да се осигуряват българите - само в НОИ или и в частен пенсионен фонд. Българите, родени след 1959 г., които се осигуряват в момента в универсален пенсионен фонд, ще могат да изберат еднократно дали да се прехвърлят само в НОИ. Как ще става това обаче ще реши Министерският съвет в подзаконов нормативен документ, който тепърва ще се пише. Този текст е приет незабелязано на второ четене в бюджетната комисия чрез промяна на една цифра и се видя едва от доклада на заседанието, разпространен късно вчера след обяд.

Новият текст отваря възможност пред управляващите да поставят редица условия за начина, по който всички българи трябва да заявят къде искат да се внасят осигуровките им. Опасенията на експертите бяха дали промените няма да бъдат разширени, като се предвиди всички родени след 1959 г. да заявят изрично, че искат да останат в пенсионен фонд, а ако не се определят, да бъдат прехвърлени автоматично в НОИ. Сега такъв режим се предвижда за хората, които ще започват първа работа, като срокът да направят избор е 1 година. Ако не изявят волята си изрично, ще бъдат директно прехвърлени в НОИ. В текстовете се предвижда изборът да се прави веднъж в живота и да не може да се променя, ако човек размисли след години.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Качват крадените антики в нета" четем на първа страница във в. "Монитор"
Крадените предмети с културно-историческа стойност ще бъдат качвани на специална интернет страница, до която ще имат достъп както институциите, така и всички колекционери, началници на музеи и търговци на антики. Виртуалният портал ще тръгне до месец, стана ясно вчера при представянето на вече завършения проект, финансиран от Европейския съюз. На него всеки един предмет, който се издирва, ще бъде фотографиран с пълното му описание - период, размер, вид материал. В базата данни ще бъдат въведени и всички познати и открити у нас антики. Така ако бъдат откраднати износът им ще бъде невъзможен тъй като митничарите също ще имат достъп до регистъра.
„Имахме случаи, когато комисиите, които разрешават износа на културно-исторически предмети, са допускали от незнание да бъдат изкарани извън границата откраднати антики. Те повече не са се завърнали, както може да се досетите", обясни вчера шефът на сектор „Културно-исторически ценности" в Националната полиция Ангел Папалезов. Той допълни, че единственото условие човек да има достъп до регистъра е да притежава електронен подпис. Искането на разрешение ще минава през МВР виртуално, след като бъде одобрен човек, ще може да влиза спокойно в сайта.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Бизнес дама плати верeсиите на село", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Монтана. Коледно чудо споходи село Дълги Дел, община Георги Дамяново, похвали се кметът му Стефан Митов. Бизнесдамата от София Нели Драганова плати вересиите на всички от селото, направени в единствения селски магазин, собственост на потребителна кооперация. Драганова не дойде лично да й благодарим, но изпрати свой служител с парите. Той има дядо в селото ни и споделил с колегите си впечатления от наводненото през септември т.г. място.
Дълги Дел пострада от придошлата река Огоста, която унищожи напълно 3 улици, отнесе мостове и наводни къщи. Оттогава досега още не е възстановено водоснабдяването, не работи и техниката на мобилните оператори. Често оставаме и без електроснабдяване, оплака се кметът. Заради разходите по възстановяване на домовете 20-тина жители на селото започнали да вземат продукти за изхранване на вересия. Дължимите суми варират от 100 до 300 лв., а един има да плаща и 700. Парите на благодетелката не са стигнали за погасяването на всички вересии, но всички длъжници вече са с намалени суми за плащане. Хората се радват много, още повече че дарението на Нели Драганова дойде преди Коледа, твърди кметът.
Прочети още от в. "Стандарт"

„"Макс телеком" и "Близу" споделят услугите си на едро", пише в. "Капитал Daily"
Споделяне на мрежи, виртуални оператори, национален роуминг - споразуменията между телекомите, водещи до по-голям избор за потребителите, популярни и често използвани в останалата част от Европа, за България засега са екзотика и доколкото за тях изобщо се говори, са само обект на безкрайни преговори между компаниите и становища на секторния регулатор. Първото реално споразумение от този тип на местния пазар обаче вече е факт от няколко дни. "Макс телеком" (който оперира под търговската марка "Макс") сключи договор с "Близу" за взаимно предоставяне на услуги на едро.
Ето ти телевизия, дай мобилен интернет
Според споразумението на практика "Близу" ще може да продава услугите на "Макс телеком" и обратното, като така двете компании използват на едро инфраструктурата и търговската си мрежа. И ако "Близу" е силен с телевизионната си доставка, "Макс" има мрежа за мобилни услуги от четвърто поколение. Тоест първата компания ще може да предложи на клиентите си мобилен интернет в доста зони на страната, а втората - платен тв сигнал и фиксиран телефон. Идеята очевидно е, от една страна, и двата оператора да излязат с пакетни оферти (в случая - телевизия, интернет, мобилен достъп до световната мрежа и фиксирана услуга), на каквито всички телекоми все повече разчитат, а от друга - взаимно да получат достъп и до клиентите си, на които въпросният нов пакет да се предложи.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Лечебната система е за болните, а не за здравите", пише в. "Сега"
ова, което управляващите се канят да направят в здравното осигуряване, не е реформа, а напълно механично прехвърляне на проблема от болната глава върху здравата. Обявената идея да се намалят дейностите, които се поемат от здравната каса и да се стимулират гражданите да се осигуряват допълнително в частните фондове, е не просто отказ от реформа, но има потенциала да направи здравната ни система напълно непоносима. Защото, поне на теория, приоритетът на всяка здравна система би трябвало да е осигуряване на лечение на най-уязвимите и най-болните. От години приоритетът на управляващите здравеопазването у нас обаче е точно обратният -
лечението да е най-недостъпно за най-нуждаещите се.
Тепърва се задава нов управленски "успех" - по-богатите ще плащат още повече, но всички ще получават по-малко.
Прочети още от в. "Сега"

"Путин чертае нова тръба, която пак ни заобикаля" пише в. „Труд"
Русия е готова да работи за създаването на европейски газов хъб, но неговото осъществяване зависи от желанието на ЕС, обяви в четвъртък на годишната си пресконференция президентът Владимир Путин.
В неговите планове обаче въпросният хъб трябва да се намира на границата между Турция и Гърция, а не на българска територия, както предложи премиерът Бойко Борисов. Той представи тази идея, след като Русия обяви, че спира "Южен поток" и вместо него ще строи нов газопровод през Турция.
"Възможен ли е европейски хъб на границата между Турция и Гърция? Това не зависи от нас. Ако европейските ни партньори искат устойчиви, гарантирани, абсолютно ясни доставки на енергоресурси от Русия, от които се нуждаят, без транзитни рискове - чудесно, ще работим. Тогава може от Гърция да мине в Македония, по-нататък да продължи до Сърбия и накрая да влезе в Австрия. А ако не искат - няма", обясни Путин.
И така на практика начерта нов газопровод, който заобикаля България.
Прочети още от в. „Труд"

"Броим стотачка за коледни манджи по поръчка", четем във в. "Монитор"
Поне стотачка отива за трапезата на Бъдни вечер, ако всички манджи се поръчат от заведения, а за домакините остава само удоволствието да аранжират празничната маса. Ра第но¬образни седемстепенни менюта са подготвили ресторантите, които искат да спечелят от хората, които нямат време за завъртят всички традиционни гозби, а искат празникът да бъде по каноните. Въпреки това в различните интерпретации на менюто има ястия, за които баба на село никога не е чувала.
Салата "Капрезе" е в включило заведение в полите на Витоша в предложението си на стойност 124 лева, освен това са добавени студени плата с луканки, месни вретена, домашна бисквитена торта и, разбира се, погача. Това е най-скъпата оферта, към която интересът е доста малък.
Най-купувано в нета се оказа менюто на известна столична кръчма, което се предлага на половин цена, сочи проверка на "Мни¬тор".
За 27 лева клиентите получават малка питка с паричка, която е едно измито левче, загънато във фолио, лозови и зелеви сарми, боб на фурна, чушки с боб и зеле, както и печена тиква тути фрути с плодове. Общо тази храна е около 2,400 грама и ще стигне за малка злояда компания.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„България предала Русия? А плува ли корабче?", пише в. „24 часа"
Онзи ден имах удоволствието да разговарям за втори път с руската красавица Даря Асламова - нашумялата кореспондентка и бивша сексбомба на "Комсомолская правда", която от време на време гастролира в нашата глуха провинция, за да посъбере фрази от видни български интелектуалци, публицисти и други умни глави. След това пише едни интересни статии за България. Фразите се цитират добросъвестно, но темата е предварително зададена - България върви на зле (с което съм напълно съгласен) и затова трябва да излезе от ЕС и НАТО (с което абсолютно не съм съгласен).
В началото на кариерата си Даря се е прочула с едни сексрепортажи (според мен измислени) и ги е илюстрирала със свои фотографии по еротично бельо. Няма лошо, красотата ще спаси света. Не бих го споменавал, но то доста се разчу из българските медии, излязоха снимки и сега читателят ще рече - а този защо го премълчава? Значи крие нещо!
Но аз нищо не крия - щом сексът вдига тиража, на ви секс
"Комсомолская правда" винаги е поддържала огромен тираж. В ранните години на прехода вестникът го удари леко на "порнуха", за да ошашави бабите от "Правда". Незабравим връх бе репортажът от снимките на някакъв сексуално-исторически филм, в който Екатерина Велика се съвкуплява с жребец в московски парк.
Прочети още от статията на в. „24 часа"