Започва борбата за навременното отпускане на финансовата помощ за Гърция, пишат гръцките печатни издания, цитирани от БТА.

Днес Атина и представители на Брюксел трябва да договорят първия пакет с 40 мерки, които правителството на Алексис Ципрас трябва да изпълни в замяна на финансовата помощ, посочва в. "Та неа".

Вестник "Имерисия" отбелязва, че оценката на хода на реформите в икономиката ще бъде направена до 15 ноември. От нея ще зависи отпускането на 15 милиарда евро за банковия сектор и допълнително три милиарда евро за оздравяване на икономика.

Навременната рекапитализация на банковия сектор ще зависи от бързината, с която правителството ще изпълни исканите реформи, пише от първата си страница вестник "Нафтемборики", цитирайки високопоставен представител на еврозоната. В понеделник на заседание на Еврогрупата трябва да бъде представен първият пакет с мерки, а в следващите няколко седмици и вторият, допълва изданието.

Кредиторите оказват натиск за спешни реформи в Гърция чрез рекапитализацията на банките, коментира ситуацията в. "Катимерини". В същото време Международният валутен фонд (МВФ) твърди, че има забавяне на реформите, допълва изданието, цитирайки германското списание "Шпигел".

Според вътрешен доклад на МВФ заради предсрочните парламентарни избори в страната две трети от договорените мерки остават само ма хартия. От Фонда прогнозират, че оценката на хода на изпълнението на договорената между Атина и кредиторите програма може да се проточи, което може да създаде финансови проблеми за Гърция.

През 2016 г. Гърция ще е най-големият длъжник на Международния валутен фонд (МВФ), пише по темата вестник "Етнос". Според годишния доклад на фонда за 2015 г. през следващата година страната ще дължи на институцията 7,5 милиарда евро.