Брюксел официално одобри първия в света закон за регулиране на изкуствения интелект. Това съобщават от белгийското председателство на Съвета на ЕС, цитирани от световните агенции. След дълги преговори е постигнат компромис по окончателния текст на законодателния акт, след опасения от някои държави-чренки на ЕС, че правилата могат да спънат иновациите.

През последните седмици водещите икономики в блока - Франция и Германия, заедно с Австрия и Италия, намекнаха, че може да се противопоставят на новия закон. Преди финализирането на законовия текст обаче, въпросите, които будят опасения сред тези страни, са били взети под внимание.

Идват първите в света регулации на изкуствения интелект, които ще засегнат и България

Идват първите в света регулации на изкуствения интелект, които ще засегнат и България

От Европейския парламент в Страсбург пред Money.bg говори евродепутатът Петър Витанов

Регулациите

Европейският закон за AI ще забрани някои приложения на изкуствения интелект и ще наложи строги ограничения върху случаите на употреба, които са считани за високорискови. Освен това ще ограничи най-напредланите софтуерни модели със задължения за прозрачност и стрес-тестове.

Снимка 438276

Източник: iStock

Част от регулациите включват следенето на хора. Правителствата ще могат да използват биометрично наблюдение на хора в реално време, но само когато се издирват жертви на престъпление. При неспазване на правилата, специално създадено бюро за изкуствения интелект ще налага глоби до 35 милиона евро.

Окончателният текст на хармонизираните правила беше договорен след продължителни преговори между представителствата на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия. Въпреки че подкрепиха новия закон, триото Франция, Германия и Италия  все още изразява известни резерви относно плановете на Европа и призовава за ограничено регулиране на основните модели AI технология с общо предназначение, която поддържа разнообразен набор от приложения.

Основните модели на GPT, например, са в основата на ChatGPT на OpenAI.

ЕК предложи законодателството още през 2021 година, но след експлозията на чатбота ChatGPT в края на миналата година целият процес беше ускорен.

Приложението ChatGPT създава безупречни есета и поеми, друг чатбот Бард бързо произвежда тест, снимка или звуци, а приложенията Dall-E, Midjourney и Stable Diffusion правят снимки във всякакъв стил с една проста команда. Всички приложения показват, че изкуственият интелект се развива със светкавична скорост и така рискът от злоупотреби се увеличава.

Съпротивата

Франция беше последната страна в ЕС, която биеше съпротива на сделката, но най-накрая и тя се отказа от възраженията си, след като наложи допълнителни условия. Така беше проправет пътят за окончателното споразумение.

Законодателите се надяват пактът да даде предимство на блока пред международните му конкуренти. САЩ са по-бавни в регулирането на AI, предпочитайки да оставят технологичния сектор да тласка развитието. 

На този фон Китай въведе в сила нови правила за генеративния изкуствен интелект още през август миналата година, но все още не е одобрил цялостен закон за технологията. Следователно широкообхватният Закон за AI на ЕС е първият по рода си. Евродепутатите ще го гласуват тази догодина, а той ще влезе в сила най-рано през 2025 година.

Изкуственият интелект, който вече помага и в писането на романи: един пример от Австрия

Изкуственият интелект, който вече помага и в писането на романи: един пример от Австрия

Пред Money.bg говори писателят и преподавател във Виенския икономически университет - Мартин Гисвайн