Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се срещнаха днес  с ръководителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

„Като човек, който идва от реалния бизнес, знам как се създават и запазват работни места, знам как се печели и как се губи. Убеден съм, че политиците не трябва да правят бизнес, а да създават условия за бизнес, затова вратите на Президентската институция ще бъдат широко отворени за Вас и Вашите идеи. Не може да има работеща икономика, без работеща администрация, без електронно правителство - все Ваши идеи, които аз горещо прегръщам".

С тези думи кандидатът за президент Росен Плевнелиев анонсира основните акценти в своята управленска програма, като уточни, че реформата в администрацията ще бъде негов водещ приоритет.

Той се ангажира да създаде към Президентската институция Съвет по икономическа и социална политика, Съвет по регионално развитие и др. обществено-консултативни органи, където реално и ефективно да се провежда диалогът с гражданското общество и да се формулират дългосрочните цели за развитието на страната ни.

Според кандидата за президент, държавата трябва драматично да подобри бизнес средата, а всички стратегически документи да се интегрират и „да започнат да говорят помежду си на един език". „Президентът трябва да задава дългосрочната посока, като се уповава на идеите на бизнеса и на неправителствения сектор, като цяло", смята Росен Плевнелиев. „Нашите идеи за икономиката са Вашите идеи. Аз съм прагматичен човек, който знае ,че лявото обещава пари, а дясното дава възможност на хората сами да изкарват пари", каза кандидатът за президент.

Друг приоритет на кандидатпрезидентската двойка е икономизацията на външната политика и подобряването на репутацията на страната ни пред външния свят. „Ще направя така, че да спрат да гледат на нас като на проблемна и корумпирана държава", ангажира се Росен Плевнелиев.

 

Трите бизнес организации, изразиха задоволство от декларираните намерения за повишаване ефективността на администрацията, икономизация на външната политика и подобряване на бизнес средата. Те поставиха въпроса за оптимизиране и повече прозрачност на публичните разходи, както и за прилагане на нормативните изисквания за задължителна оценка на въздействието на законите, преди да бъдат приети и след това.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев призова: „За да повярваме, че сте пазители на законността, накарайте Парламента да спазва закона!".

Според председателя на УС на БСК Сашо Дончев, необходимо е да се направи сериозна ревизия на законодателството, тъй като то е пълно с остатъци от социализма и има много закони, които обслужват само рекетиращия чиновник, но не и обществено-икономическото развитие. „Всеки бюджетен разход трябва да е аргументиран и надлежно отчетен пред обществото", каза Сашо Дончев по въпроса за формирането и управлението на публичните средства.

„Лисабонската стратегия не се случи. Същото ще стане и със стратегията „България 2020". Провери ли някой кой е отговорен за това? Има ли наказани?", запита риторично председателят на БТПП Цветан Симеонов. По отношение проблемите на бежанците и имигрантите, той отбеляза необходимостта от специална политика спрямо гражданите на българските диаспори.

Държавата да е първокласен платец, администрацията да работи в услуга на гражданите и фирмите, а не обратното - за това призова председателят на АИКБ Васил Велев. „Трябва да бъде реабилитиран публичният образ на бизнеса", каза още той

„20 години нашите организации се опазиха от близост с политиците - винаги сме били конструктивна опозиция, често сме остри, но мотивирани, обективни и честни. Това ни е съхранило като организации", изтъкна в края на разговора изпълнителният председател на БСК Божидар Данев и декларира, че тази политика на организациите ще се запази и занапред.