"Войната между БСП и ДПС тотално блокира фонд "Земеделие"" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Наложеното от премиера Пламен Орешарски примирие между земеделския министър Димитър Греков и шефовете на фонд "Земеделие" изтрая само два дни. Вчера войната помежду им избухна с нова сила и доведе до невиждана управленска криза в структурата, от която се очаква в кратки срокове да разпредели и да "спаси" милиони левове за фермерите. Заради това земеделските производители и животновъдите заплашиха с масови протести.

Драмата се разигра на дългоочакваното заседание на Управителния съвет на фонд "Земеделие", който за първи път от два месеца успя да събере кворум. На него трябваше да се гласуват 60 млн. лв. за ваксиниране на животни и 4.3 млн. лв. компенсациите за съсипани от природни бедствия площи през миналата година. Още в началото на заседанието обаче министър Греков поставил като точка първа и единствена в дневния ред "оставки". Изпълнителният директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова напуснаха бесни заседанието, а пресцентърът на земеделското министерство съобщи, че останалите членове на УС на фонда са подали оставки. Ключов момент в позиционната война е, че в Устройствения правилник на ДФ "Земеделие" е подробно описано как се назначава изпълнителният директор, но не и как се освобождава.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Менда Стоянова пред "Капитал Daily": Недостигът в бюджета може да се реши с още дълг", пише в. "Капитал Daily"
Нужна ли е актуализация на държавния бюджет освен този на здравната каса?

Управляващите твърдят, че държавата едва ли ще може да осигури повече от 200 млн. лв. от бюджета, въпреки че касата твърди, че са й нужни 328 млн. лв. Ако се гласува този вариант, ще се заложи поредната бомба за следващите управляващи, защото системата ще остане недофинансирана и дефицитът ще се прехвърли за 2015 г. Още повече че не е ясно на колко възлизат и дефицитите на болниците. Така че вариантът касата да получи само 200 млн. лв., за да не се надхвърли границата от 2% от БВП на дефицита, в случая не е добър. По-добре сега от бюджета да се осигурят нужните 328 млн. лв. и този проблем да се изчисти.
Друг въпрос е откъде могат да се вземат парите за това. Единият вариант е от вътрешни резерви - като се прехвърлят част от 500-те млн. лв. от инвестиционната програма на правителството или от централния бюджет. Проблемът е, че ако се използват парите от инвестиционната програма, ще се отложи плащането по договори, които вече са сключени. Това е още една бомба със закъснител за бюджета. Предполагам, че управляващите чисто политически ще предпочетат този вариант, за да кажат след това, че оставят дефицита нисък.
За мен правилната стъпка е този трансфер към НЗОК да се изплати в пълния му размер, а парите да се осигурят с допълнителен дълг и увеличение на дефицита на държавния бюджет. Тази актуализация трябва да се съчетае и с ревизия на приходната част, която да отрази очакваното неизпълнение там.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Орешарски: Първо ресора, после името на еврокомисаря", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Ще се опитаме да номинираме с по-широко съгласие еврокомисар. За мен е важно България да получи възможно по-добър портфейл, а не такъв, останал накрая за малките страни. Това каза премиерът Пламен Орешарски пред БНТ снощи. "Ще използвам Европейския съвет, който ще се състои на 16-и, за да се консултирам с новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Ще имам консултации и със сегашния президент на Европейската комисия Херман ван Ромпой", отбеляза министър-председателят. И повтори, че "не бива да очакваме някакъв сюрприз, но е важно човекът за портфейла, а не обратното". Орешарски не посочи своя фаворит. "За мен първо е важен какъв портфейл биха подсказали факторите от Европейската комисия и на този фон ще изложа и публично аргументите си". По повод номинацията на опозицията за еврокомисар на Кристалина Георгиева Орешарски заяви: "Аз винаги съм слушал опозицията най-малкото като сигнал къде се бърка". И подчерта, че за него винаги са били важни "сигналите и от парламентарната опозиция, и от други критици, които са вън от парламента".
Прочети още от в. "Стандарт"

"Хилядарка за ремонт на колата, 500 за дограмата" четем на първа страница във в. "Монитор"
1000 лева за ремонт на колата и 500 за смяна на дограмата. Толкова трябва да приготви всеки пострадал от градушката столичанин, който няма застраховка. Цените се отнасят за коли среден клас и обикновени прозорци.
„Взимаме по 23 лева на квадратен метър стъкло, като в цента не влиза монтажът. За подмяната на всички стъкла взимаме около 500 лева. От сутринта имаме над 50 поръчки и постоянно идват още хора", обясни майстор джамджия от бул. „Дойран", където е един от последните останали стъкларски магазини в столицата. По думите му най-много щети има точно около кварталите „Красно село" и „Белите брези", тъй като там кооперациите били предимно със стари прозорци, които били много чупливи. Само от сградата близо до пазара в „Красно село", известна като блока на „Москвич", имал над 20 клиента. Постройката там останала без здрав прозорец.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Щетите от бурята може да струват на застрахователите над 50 млн. лв.", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Щетите от бурята във вторник тепърва ще се оценяват, но със сигурност се очаква да бъдат поне 40-50 млн. лв. общо. Толкова е приблизителната оценка на някои застрахователи, до които "Капитал Daily" се допита. Много компании засега се въздържат да дадат дори приблизителна сума, която предполагат, че ще платят, тъй като щетите ще се обработват в продължение на няколко седмици. Според Орлин Пенев, председател на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, общо обезщетенията може да достигнат и 100 млн. лв., като това със сигурност ще се отрази на печалбата на компаниите. Нито едно от дружествата, които потърсихме, не очаква да изпита затруднения с плащането - освен резерви повечето от тях имат презастрахователна програма, която ще им възстанови разходите.

"В момента никой не може да оцени размера на щетите, докато не приключат огледите. Не мисля, че има опасност компаниите да не могат да плащат, тъй като проявлението е за много кратко време и с ограничен териториален обхват", коментира Пенев.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Владимир Каролев: Здравната каса вечно ще е на червено", пише в. „24 часа"
- Като икономист какво решение виждате по проблема с дефицита на здравната каса?
- Всяка година го има този дефицит и здравната каса и болниците са свикнали, че извън гласувания бюджет ще им дадат повече пари. Затова и няма стимули за спестявания. А причината за дефицитите е в дефектния модел.
- Кои са грешките на модела?
- Моделът на клиничните пътеки чисто икономически създава стимули на болниците да Злоупотребяват с пътеките, да търсят пациенти по скъпите пътеки и понякога даже без да има нужда да хоспитализират пациенти, за да получат пари.
А правилният подход е клиничните пътеки - както е по света - да не са за остойностяване на медицинска дейност, а да се опише какво трябва да се изпълни при една медицинска процедура. В едно телевизионно предаване наскоро например показаха как в болница в малък град има остойностена клинична пътека за пневмонии и поне половината от тези, които ходят в болница, се бяха оказали болни от пневмония.
Прочети още от в. „24 часа"

„Живеем в две паралелни Българии", пише в. "Сега"
Случилото се през последната година - събитията около падането на предходното правителство, баталиите, съпътстващи днешното правителство от първия ден на неговия мандат, поведението на държавата по време на бедствията, банковата криза, изборите, липсващата оставка на Орешарски и почти оставката на Станишев - ме накара да се замисля.

Казват, че когато славата на Диоген се разнесла из цяла Гърция, Александър Македонски пожелал да се срещне с него. Диоген се смята за основоположник на цинизма като философско учение. Завели Александър при известната бъчва, която философът чешит обитавал като свой дом. Двамата провели продължителна беседа, от която Александър останал много доволен. От позицията на неограничената си власт предложил на Диоген да поиска каквото и да е и обещал да го изпълни. Диоген го попитал дали наистина може да си пожелае всичко и след като получил потвърждение, го помолил да са отдръпне настрани, че му затулвал слънцето. Вместо да се разяри, Александър си тръгнал с усмивка и казал на обкръжението си: "Знаете ли, ако не бях Александър, щях да искам да съм Диоген".
Прочети още от в. "Сега"

"Шистовият газ е фалшива алтернатива на "Южен поток"" пише в. „Труд"
Южен поток" няма алтернатива за енергоснабдяването на ЕС в близките десетилетия. Това стана ясно и от посещението на руския външен министър Сергей Лавров в България - дори президентът Росен Плевнелиев, изглежда, е съгласен.
Съпротивата срещу "Южен поток" на американските неоконсерватори и европейските им съюзници като напускащия енергиен еврокомисар Йотингер не се базираше на геологически и икономически реалности, а на неоконсервативни идеологеми и на митовете на корпоративната пропаганда. Тя целеше засилване на политическия натиск върху Москва за международно утвърждаване на киевските власти, чието положение е неудържимо на фона на новините за военните им престъпления в Източна Украйна, на грамадната бежанска и хуманитарна криза и на надвисващата над страната икономическа катастрофа.
В Проектозакона за предотвратяване на руската агресия, внесен за обсъждане в Сената на САЩ на 1 май от републиканеца Боб Коркър, има специални раздели за интензификация на американския износ и осигуряване на енергийната независимост от Русия на Европа и Евразия - като геополитическо оръжие на САЩ. Основен аргумент на неоконсервативната кампания срещу "Южен поток" е шистовата революция в САЩ - планираше се американският износ на втечнен газ за Европа и разработката от американски компании на нови шистови находища на Стария континент да заменят напълно руския износ.
Прочети още от в. „Труд"

"България качва 2 места в света по износ на стоки", четем във в. "Монитор"
България вече е на 63-o място в света по износ на стоки, с 2 места по-нагоре спрямо 2012. През последните 5 години българските фирми постигат средногодишен ръст на износа от 15%. През същия период световният внос расте с 10% средногодишно, т.е. изместваме други доставчици на глобалните пазари, показва анализът на Веселин Илиев от БСК.
Както и в предишни години, водещите експортни групи стоки на България са горива и мед, следвани от електрически и електронни изделия и машини. Износът на електроника и електротехника през последните 5 години (2009-2013 г.) бележи средно годишен ръст 15%, докато световният внос расте с 9% за същия период, т.е. страната ни печели пазарен дял.
При експорта на машините и части за 5 години България отбелязва среден ръст 17% при средногодишен ръст на световния внос 8%. Много силно увеличение - средно 31% за 5 г. при ръст на световния внос от 13%, се регистрира за житните култури. Само за 2013 г. ръстът е 50%.
Водещи пазари за пшеницата са Испания - 23% Румъния 11%, Либия, Италия, Гърция, Сирия. Най-добри цени обаче постигаме в ОАЕ, Ливан и Египет - средно около 320-330 щ.д./тон.
България е на първо място в света по износ на слънчогледови семена. Най-голяма част от износа е за Холандия, Турция, Франция, Португалия, а най-добри цени постигаме в Германия и Велико¬британия, се посочва още в анализа.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Забраняват на офшорки договори с държавата", пише в. „24 часа"
Държава, общини, държавни и общински компании да не влизат в договорни отношения с офшорни фирми, чиято собственост не е ясна.
Това реши парламентът, като прие с 88 гласа "за" и 2 въздържали се на първо четене два проекта за офшорните компании. Единият е на шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС, а вторият е внесен от напусналия парламента червен депутат Георги Кадиев.
Проектът "Цонев" забранява офшорни компании да получават сертификат за инвестиция класове А, Б, В, които им дава привилегирован статут. Друга поправка въвежда забрана публични дружества да бъдат придобивани от фирми със скрита собственост.
Освен тези рестрикции проектът "Кадиев" въвежда допълнителни изисквания. Той предлага обаче и праг, под който законът да не действа - т.нар. квалифицирано дялово участие, фиксирано със специализирани закони. В тях най-ниският праг е 10%. Той ще се отнася и за онези дружества, за които няма специална регулация. Кадиев предлага още истинските собственици на фирмите да се обявяват в Агенцията по вписвания, а тя да предоставя информацията на НАП, ДАНС, БНБ, КФН и други надзорни органи.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Обявяват до дни какво е състоянието на КТБ", пише в. "Стандарт"
До дни ще бъде обявено какво е реалното състояние на КТБ. Вчера изтече срокът от 10 работни дни за преглед на активите и пасивите на банковата група КТБ, възложен на независими одитори от квесторите на двете банки, съобщиха от БНБ. В КТБ прегледът се извършва съвместно от "ДЕЛОЙТ ОДИТ" ООД, "ЪРНСТ И ЯНГ" ООД и "АФА" ООД, а в "Креди Агрикол България" - от "АФА" ООД. Докладите на одиторите вчера трябваше да бъдат представени на квесторите, които да ги внесат в БНБ до края на работния ден. Резултатите ще бъдат публично оповестени до края на тази седмица, обявиха от БНБ. Съобщението на БНБ дойде, след като по-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска актуализация на държавния бюджет заради рекапитализирането на КТБ. Той настоя и да се изтеглят 5 млрд. лв. заем и "да се подпре" резервът. "Искам да гарантирам банковата система, но виновниците - Орешарски, Чобанов и компания, трябва сега да си понесат отговорността и на хората да им стане ясно", каза Борисов и настоя управляващото мнозинство да "признае финансовия крах на държавата". Той добави, че ГЕРБ няма да подкрепи предложенията на БНБ за поправки в Наказателния кодекс и актуализацията на бюджета на НЗОК, ако желанието му не бъде изпълнено. Ситуацията с КТБ коментира и лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. "Утре от парламентарната трибуна ще задам въпрос към Иван Искров - защо се бави с одита на КТБ?
Прочети още от в. "Стандарт"