"10 хил. евро за бежански „билет" през България до Европа" четем на първа страница във в. "Монитор"
10 хил. евро излиза транспорта на един бежанец от турско-сирийската граница до Западна Европа. Парите се прибират от български трафиканти, които работят с техни колеги в южната ни съседка. Курсовете обикновено се извършват с автобуси, които се движат по редовни линии, а на междинни спирки трафикантите ги товарят в камиони. Обикновено един транш е от по 100 човека, което прави по един милион евро печалба за трафикантите. Първата спирка е в град Хатай, където се хваща автобус, който откарва бежанците до Одрин. Там те се посрещат от българските каналджии, които ги
товарят в камиони.
Следва преминаване през някои от граничните ни пунктове, където при успех бежанците вече са у нас. След като са на българска територия, камионът се посреща от поне две коли с наша регистрация, които ги съпровождат до София. Единият автомобил кара плътно зад натоварената с чужденци машина, а другият поне няколко километра напред, като следи за евентуални полицейски патрули.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Частните училища - с пари от бюджета"
е заглавиe от в. "Труд"
Частните училища и детски градини ще получават държавна субсидия. Това реши окончателно парламентът вчера, като одобри на второ четене текстове в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от ГЕРБ.
По идея на Реформаторския блок финансирането ще се отпуска, при условие че обучението в тези заведения стане безплатно за поне 20% от децата. В тази група обаче задължително ще влизат учениците със специални образователни потребности, както и даровитите хлапета.
По данни на управляващите към момента у нас има 162 частни училища и 54 частни детски градини.
Прочети още от в. "Труд"

"Мнозинството се пропуква", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Два разклатени приоритета в два поредни дни. Така започна есенният политически сезон за управляващите коалиционните партньори от ГЕРБ и Реформаторския блок. В ролята на саботьори на мнозинството са АБВ и Патриотичният фронт (ПФ). Партията на Първанов не подкрепи промените в конституцията, а двете заедно обрекоха и антикорупционния закон. Официално изтъкваните мотиви не са убедителни и истинските причини могат да се търсят в приближаващите местни избори, близост до статуквото, желание за бъдещи договорки или в комбинация от трите.
В сряда, първия ден от новия парламентарен сезон, ръководствата на ГЕРБ и РБ демонстрираха единност за предстоящите реформи и изброиха приоритетите си, сред които водещи бяха поправките, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията. Само за 24 часа обаче стана ясно, че един от основните елементи - промените в конституцията, вероятно няма да събере нужната подкрепа в зала въпреки "историческия компромис" и ще остане за след местните избори, а другият - антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева, директно бе отхвърлен на първо четене в парламента в четвъртък.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Унизиха Кунева", четем на първа страница на в. „24 часа"
Борисов я успокои: Ще има закон след 3 месеца
Депутатите отхвърлиха антикорупционния закон на вицепремиерката Меглена Кунева. "За" гласуваха 101 депутати от ГЕРБ и РБ. "Против" бяха 38, а 72-ма се въздържаха. Срещу проекта се обявиха от БСП и двама от БДЦ. Въздържаха се ДПС, "Атака", 5-има от БДЦ, както и коалиционните партньори на управляващите - Патриотичният фронт и АБВ.
Такова нещо се случва за първи път - предложен от правителството закон да не бъде приет на първо четене. Срещу проекта на Кунева имало много критики в управляващата коалиция, но било решено тя да убеди коалиционните партньори, че техните възражения ще бъдат приети между двете четения. Това обаче не станало и довело до този резултат - двете групи - на АБВ и ПФ, гласуваха "против".
Прочети още от в. „24 часа"

"Бумът на нови болници ще бъде укротен" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Ключовият момент от замислените от здравния министър реформи в болничната помощ е на път да се реализира. От догодина здравната каса няма да сключва договори с абсолютно всяка болница. В областите, където има излишък от клиники, НЗОК ще финансира само тези, необходими за покриване на потребностите на населението от медицинска помощ, решиха депутатите от здравната комисия в парламента вчера, приемайки поправки в Закона за лечебните заведения, внесени от здравното министерство през Министерския съвет. На местата с прекалено много болници няма да се допуска финансиране с обществени средства на нови лечебни заведения.

Това ще стане с т.нар. национална здравна карта, която, решиха депутатите, ще е задължителна. Идеята й е да регулира наличието на лечебни заведения и най-вече на болници. По изработена от здравното министерство методика във всяка област на страната ще се определят потребностите на населението от лекари и болници, включително и от брой легла по медицински специалности.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„МВФ предупреди страните от Г-20 да не вдигат лихвите", пише в. "Капитал Daily"
Международният валутен фонд (МВФ) предупреди в четвъртък основните централни банки в света да се въздържат от вдигане на лихвените проценти, съобщи AFP. Фондът напомня на най-влиятелните гуверньори на банки и финансови министри, пътуващи за срещата на Г-20 в Анкара този уикенд, че повечето световни икономики са показали по-слаби резултати от прогнозираните в началото на годината.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Как се печели легално от бежанци, пише в. "Сега"
Германски фирми печелят милиони от бизнеса с настаняването на бежанци. Повечето от тях отдавна са утвърдени на пазара. Но напоследък и все повече безскрупулни печалбари се опитват да се възползват от ситуацията.
Според прогнозите на Федералното вътрешно министерство само през тази година 800 000 души ще потърсят убежище в Германия. Покрай бързо растящия им брой, грижите за тях и управлението на приютите за бежанците постепенно се превръщат в печеливш бизнес.

В този сектор частните фирми са под строго наблюдение. European Homecare от Есен минава за водеща на пазара. В момента тя обслужва 50 приюта, в които са настанени общо 5000 бежанци. Още през 2013 година, когато броят на търсещите убежище беше много по-нисък от тазгодишния, фирмата имаше оборот от 16.7 милиона евро, като чистата й печалба бе 1.4 милиона евро. Актуални данни за тази година все още няма. Едно обаче е сигурно: печалбата на European Homecare ще бъде още по-висока.
Прочети още от в. "Сега"

"Данъчните складове виновни за скъпия бензин?" пише в. „Труд"
Малките доставчици на горива не разполагат със собствени данъчни складове, което е един от основните проблеми на пазара на бензин и дизел у нас и затруднява конкуренцията.
Това заяви вчера говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов, като се позова на изготвен още преди четири години секторен анализ.
По-голямата част от складовете са собственост на големите фирми от бранша. Но това не е нарушение на закона, според заключенията на КЗК от 2011 г. Тогава ведомството не е санкционирало никого за налагане на тежки условия за наем на данъчните складове.
Прочети още от в. „Труд"

"Хотелиери: 99 от 100 магазина в Слънчев бряг са незаконни", пише в. "Стандарт"
99 магазина от 100 проверени в Слънчев бряг са незаконни. Това обявиха от Съюза на собствениците в курорта, след масирана проверка по алеите. Хотелиерите сами се организирали и тръгнали да броят сергии, павилиони и каравани, разположени в източната зона до морето. Оказало се, че само един от стоте проверени обекти има всички документи и работи легално. Останалите са тотално извън закона, категорични са от сдружението. Обектите са на територията на зона "Изток", поставени са без разрешение и без схема одобрена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, сочи изготвения протокол от проверката.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Калфин лови мозъци от чужбина", четем във в. "Монитор"
Нова стратегия за лов на мозъци от чужбина представи социалният министър Ивайло Калфин вчера. Вицепремиерът по социална и демографска политика готви промени в наредбата за издаване на „сини карти", нужни за наемането на специалисти от трети страни. „Целта е да облекчим процедурата за наемане на висококвалифицирани служители в сфери, в които има недостиг на кадри", уточни Калфин. Идеята е всяка година социалният министър да изготвя списък на професиите, за които работодателите не могат да намерят кадри. „Искаме да отпадне и пазарният тест, който сега отнема между 15 и 30 дни на работодателите, които търсят служители от трети страни", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. В момента всички родни фирми, пожелали да наемат чуждестранни специалисти, трябва да докажат, че в продължение на две или четири седмици не са успели да намерят нужните им специалисти у нас.
За облекчение на процедурите от ИТ сектора настояват от години, защото в този сектор в момента има най-голям недостиг на кадри.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Част от данък общ доход ще остава за общините", пише в. „24 часа"
От няколко месеца тече обсъждане на два варианта - държавата да се откаже частично от данък общ доход и да го даде на общините или да се даде възможност общинските съвети да прибавят свой данък върху 10-те процента.
Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусията "Пловдив 2020", организирана от "24 часа" и "Труд". На нея присъстваха около 150 представители на мощни компании, които развиват бизнес в региона, кметове на общини, ректори на вузове и общественици. Томислав Дончев и министрите на икономиката Божидар Лукарски и на туризма Николина Ангелкова отговориха на десетки въпроси.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Изскочи трезорът на тракийски воини", пише в. "Стандарт"
Монетно съкровище изскочи във Фармакида - Града на лечителя (в превод от гръцки - бел. ред.), което е античното име на Приморско. Укрепеното с яка крепостна стена древно селище бе открито от експедицията на НИМ, ръководена от зам.-директора доц. Иван Христов в началото на лятото. Незабавно бяха организирани археологически разкопки, финансирани от община Приморско и НИМ. Преди два дни, разкопавайки централната кула на крепостта, археолозите започнаха да вадят монети от края на II в. пр. н.е. - началото на I в. пр.н.е. Това са бронзови и сребърни пари на Аполония Понтика и емисия с лика на Александър Македонски, сечени след смъртта му, поради голямото търсене. Особено ценни са 15-грамовите сребърни монети от Маронея. Засега са открити 27 пари, но очевидно броят им ще стане много по-голям, след като кулата бъде разкопана изцяло в следващите дни.
Прочети още от в. "Стандарт"