Сделките със земеделска земя в Северозападна България нарастват и в този регион има засилен интерес на инвеститори. Това коментира председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков пред радио Дарик.

Според него интересът на фермерите с по-големи възможности към Видин и региона не е свързан с изграждането на Дунав мост 2, а с добрите показатели на земеделската земя и уредените поземлени отношения. Борислав Петков участва в Национален поземлен форум, заедно с заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова.

Петков характеризира Видинско като изключително добър показател за развитието на поземлените отношения у нас. „Ако преди три години ние нямахме визия за Видин и всеки казваше „Северозападнала България, от Монтана нагоре всичко не го търси", разрастването на фермерите в Централна Северна България и невъзможността те да осигурят ресурс земеделска земя, за да използват техниката, която взеха по програмите, ги накара да погледнат. Наляво ако погледнат, ще видят Добруджа - там и дърветата са разорани, надясно поглеждат - неразорано. Няколко фермери просто дадоха десен мигач и тръгнаха в посока Видин", каза той.

Северна България е интересна за обработка особено по поречието на Дунав заради експорта на стоката по реката, защото цената на пшеницата във Видинско не е толкова, колкото е цената на пшеницата във Варна, каза Петков. Той напомни, че голяма част от зърното е за износ и то трябва да бъде изнесено, за да се реализира някакъв доход.

„Колкото си по-близо до пристанище, толкова по-добра цена можеш да вземеш, защото всичко е транспортни разходи. Когато имаш близко пристанище на Дунав ти можеш да вземеш цена, близка до тази на твоите колеги от Варна", допълни председателят на асоциацията на собствениците на земеделски земи.