"Перник фалира като Детройт", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Дни след като американската Mека на автомобилостроенето Детройт обяви, че си стъпва на крака след обявения преди година банкрут, у нас се заговори за фалит на деветата по големина община. Новият кмет на Перник - Иван Иванов, изтърва пред медиите репликата за фактически фалит и новината, че миньорският град е на дъното, гръмна с неподозирана от самия него сила. А служители на фирмата, която доскоро почистваше града, излязоха на протест вчера, защото чакат заплати от април, а общината им дължи над 6 млн. лева.
Иван Иванов стана кмет на община Перник, след като доскорошният градоначалник Росица Янакиева стана народен представител от АБВ и даже за зам.-председател на парламента. Той бе избран на поста от Общинския съвет (ОбС) след протоколно решение на ЦИК за процедурата. Първата му работа беше да се запознае какво точно заварва, макар че преди да се съгласи да е кмет, 3 г. беше шеф на постоянната комисия по бюджет и финанси в местния парламент. Десетина дни след встъпването си в длъжност Иванов обяви, че е наследил големи дългове, запори на общинските сметки и празна хазна.
Според изнесената от него информация, задълженията на общината са 16 млн. лв., като за външни услуги се дължат 12,2 млн., а останалите пари са задължения в падеж, които се обслужват. Към момента запорите на сметките на общината са на стойност около 6,28 млн. лв. С изпълнителни листове са фирмата, която до 1 декември чистеше общината, строителна компания, извършила ремонта на театралната зала в града след опожаряването й през 2004 г., фирми, ремонтирали пътища, както и други доставчици. 3,5 млн. лв. се дължат на НАП за невнесен ДДС и други данъци. Свежи пари в касата на общината почти не постъпват.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Призракът на кризата от 1998 г. се върна в Москва", пише в. "Капитал Daily"
"Господарят на руската валута днес не е петролът и дори не е изчакването да се промени цената му. Това е паниката, захранвана от множество слухове за завръщане на страната към "режима от 98-ма". Това заяви пред Reuters Альона Афанасиева, старши анализатор от московския Forex Club.
Въпреки изненадващото вдигане посред нощ на основния лихвен процент призракът на финансовата криза от 1998 г., когато Русия спря да обслужва външните си задължения, надвисна във вторник над Москва заедно с изпаряващото се доверие към ефективността на централната банка, коментира агенцията.
Рублата не само изгуби за един ден още 11% от разменната си стойност спрямо долара. Тя отчете и най-бързото обезценяване в рамките на една сесия на търговията на борсата в Москва. Освен това за кратко бе прекрачен и символичният праг от 100 рубли за едно евро. Преди редакционното приключване на броя нямаше информация дали централната банка изобщо е излизала на валутния пазар. За сметка на това пред множество обменни бюра в Москва се извиха опашки, някои банкови клонове изчерпаха наличната валута, а други се нахвърлиха да печелят от лековерни граждани, предлагайки евро по 110 рубли. Следобед на борсата курсът се стабилизира на около 92 рубли за евро.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Колко ще изкара правителството? Зависи от новия играч" е заглавиe от в. "Труд"
Обикновено след избори една власт си тръгва обругана, а новата идва на крилете на ярка или плаха надежда.
За първи път от началото на демокрацията у нас нищо подобно не се случва. БСП си тръгна от властта след съкрушителна загуба, но нито в медиите, нито в риториката на новите управляващи го няма патоса на заклеймяването. Новата власт пък идва с най-ниския рейтинг на доверие измерван някога за което и да е новоизбрано правителство. Очевидно и надеждата липсва.
Пак за първи път политическите анализатори измерват дълготрайността на новоизбрано правителство не в години, а в месеци. Изтъкват разноликия и сегментиран парламент, еклектичния сбор на несъвместими партии в самото управление ... Дали са прави?
Прочети още от в. "Труд"

„Парламентарна комисия прие на второ четене държавния бюджет за 2015 г.", пише в. „24 часа"
Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене държавния бюджет за 2015 година, съобщи „Фокус". Основните приоритети, които са заложени в проекта за бюджет за 2015 г. са свързани с възстановяване на финансовата стабилност в нормални и общоприети европейски граници за дефицит в рамките на максимално допустимия размер от 3 на сто от БВП.
Бюджетното салдо за тригодишния период е предложено да бъде съответно 3 на сто дефицит за 2015 г., 2,5 на сто дефицит за 2016 г. и 2 на сто за 2017 г. Предлага се стъпка от 0,5 на сто консолидация за всяка година. Относно пенсионната реформа е планувано стажът да нарасте с четири месеца, но възрастта остава същата и няма да нараства.
Прочети още от в. „24 часа"

"ГЕРБ, ДПС и ПФ осигуриха мнозинство за скандалните пенсионни промени" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Скандалните промени в пенсионния модел доведоха до сформиране на изключително странна коалиция от уж непримирими врагове. В бюджетната комисия вчера ГЕРБ успя да прокара предложението българите, родени след 1959 г., да избират къде да се осигуряват за втора пенсия - в НОИ или в частен пенсионен фонд, с помощта на ДПС и Патриотичния фронт. Реформаторският блок, БСП, "Атака" и хората на Бареков се въздържаха. От АБВ нямаха представител на заседанието.

Ако гласуването в пленарна зала повтори вота в комисията, предложението на ГЕРБ ще мине със сигурност, тъй като трите партии имат 138 гласа. Снощи и АБВ реши да ги подкрепи. Въздържането на реформаторите най-вероятно беше изненада за хората на Борисов, защото преди заседанието Менда Стоянова твърдеше, че са осигурили подкрепата на партиите, които стоят зад правителството. Самите реформаторите пък преди заседанието се изказваха против промените.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Българи източиха парите на цял квартал в Рим" четем на първа страница във в. "Монитор"
Полицията в Рим задържа двама нашенци, на по 31 и 35 години, в които намери 50 „клонирани" кредитни карти със съответните ПИН кодове. С тях броят на изловените от началото на годината във Вечния град фалшификатори на пластмасовите документи за разплащане и теглене на пари нарасна на 32-ма. Както писаха вчера италианските медии, мнозинството от закопчаните са добре боравещи с информатиката българи, следвани от също така грамотни в бранша румънци и китайци.
Ако се вярва на публикациите в печата и интернет сайтовете, двамата ни сънародници, изглежда, се били издънили заради прекалената си лакоми.я
Защото цивилни полицаи, патрулиращи в бъкания с кръчми бохемски квартал на Вечния град - Трастевере, ги засекли да теглят доста аджемийската пари от банкомати. Движели се с автомобил, спирали пред поредното устройство, свършвали си работата и продължавали към следващото. Тази настървеност събудила у блюстителите на реда сериозни подозрения за извършването на нещо нередно и те проследили нашенците. След като пък ошушкали всички банкомати из Трастевере, българите продължили да се трудят усърдно по оживената търговска улица „Национале", свързваща историческия център с централната гара.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Партийна коалиция на популизма разруши пенсионния модел", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Деветдесет минути. За толкова кратко време депутатите в Комисията по бюджет и финанси обсъдиха и гласуваха най-мащабната промяна в българската пенсионна система, случвала се в последните 15 години.

Мащабното пренареждане на системата ще отнеме под седмица и се случва без дебат с работодателите и партньора в управлението на ГЕРБ - Реформаторския блок. След като в неделя премиерът Бойко Борисов и синдикатите обявиха промяната, във вторник тя мина второ четене в бюджетна комисия (чрез текстове в закона за бюджета) и в петък ще бъде гласувана окончателно в парламента. "За" разрушаването на сегашния модел гласуваха почти всички парламентарни партии. Въздържаха се Реформаторският блок, ДПС и БСП, но последните две партии обявиха, че по принцип подкрепят идеята.

Накратко предложението е работещите да избират къде да отиват 5% от осигуровките им - в частен пенсионен фонд или в държавната осигурителна система. Новата втора опция означава, че техните вноски ще отиват за пенсиите на сегашните пенсионери.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Дайте ни съветници, но си вземете посланиците!", пише в. "Сега"
Германски експерти ще дойдат в България, за да съветват министрите за реформата в съдебната система, в енергийния сектор, в усвояването на еврофондовете и да наблюдават финансовата система, съобщи завчера премиерът Бойко Борисов в Берлин след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел. Германците, както е известно, са оправни хора и следователно и у нас нещата ще се оправят, щом започнем да черпим техния опит.
Борисов ни припява нещо познато, което беше в топ класациите за 2008 г. Тогава след спирането на еврофондовете заради корупция и тежък конфликт на интереси (например, аферата "Батко и братко") вицепремиерът Меглена Плугчиева отиде в Берлин да моли за германски съветници, които да ни учат как да не злоупотребяваме с еврофондове, за да си върнем доверието на Брюксел. Номерът мина и частично парите бяха възстановени, след като държавата се покая с извинението, че още е неопитна като нов член на ЕС, но обеща да се поправи. Проблемите бяха отнесени към недостатъчния административен капацитет и лошата комуникация с Брюксел, а обещанието бе представено като политическа воля за промяна.
Прочети още от в. "Сега"

"20 процента от цигарите в България са нелегални" пише в. „Труд"
През второто тримесечие на 2014 година делът на цигарите без бандерол, продавани у нас, е достигнал 20% по данни от ново проучване на агенцията AC Nielsen. Той се е увеличил с около 5 процентни пункта в сравнение с началото на 2012 г. Оттогава се правят изследвания по поръчка на инициативата „Срещу незаконната търговия", която обединява митниците, МВР, Центъра за изследване на демокрацията и пет големи тютюневи фирми: „Булгартабак Холдинг", „Филип Морис България", „Бритиш Америкън Табако Трейдинг България", „Джапан Табако Интернешънъл България" и „Импириъл Табако България".
Градовете с най-висок дял на незаконната търговия с цигари са Сливен (70%), Свиленград (65,4%), Сандански (48,5%), Пазарджик (45,5%) и Пловдив (43%).
Прочети още от в. „Труд"

"Селските пуйки двойно по-скъпи от магазина", четем във в. "Монитор"
70 лева трябва да броим за хубава жива пуйка за коледната трапеза, ако искаме да е отгледана свободно на село, на половин цена пък ни излиза замразена мисирка, взета от хладилната витрина в супермаркета, където цената е 5-6 лева, а теглото около 6 кг. В страната обаче почти не са останали производители на пуйки, а родната стока се разграбва от познавачите далеч преди Коледа. Стопаните, които предлагат тези птици в двора си, са готови да заколят и изчистят животните, за да върви търговията. Мераклии не липсвали, похвали се стопанка от Търговищко. В събота тя ще изколи стоката, за която се грижи от май месец.
Почти са свършили пуйките, предложени на пазара от земеделския институт в Стара Загора, научи „Монитор" от проф. д-р Митко Лалев, който е шеф на отдел „Развъждане и технологии в птицевъдството" в организацията, която е част от Селскостопанската академия.
От фермите на института са излезли 4000 птици и има висок интерес към тях, но няма никаква възможност за разширяване на производството. „Това е капацитетът на базата ни. Стоката ни е хубава и имаме дори редовни клиенти, които винаги търсят наши птици за празника. На дребно цената е 6 лева", уточни проф. Лалев. Но в страната ни не може да се развива особено голямо производство, защото натискът от евтиния внос е непосилен, категоричен е ученият. Родното производство задоволява едва 5% от търсенето.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Лишават хората от парите им", пише в. „24 часа"
Всяко действие в осигурителната система задължително трябва да бъде базирано на експертни разчети. Докато споразумението между правителството и синдикатите ни предлага класически пример на слон в стъкларски магазин. И резултатът ще е като от слон в стъкларски магазин.
Това прехвърляне на партиди от универсалните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт има много минуси и нито един плюс. Като крайната цел на държавата е да закърпи дупката в бюджета си чрез закърпване на дупката в бюджета на НОИ с личните пари на осигурените лица.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Билетите за влак няма да поскъпват", пише в. "Стандарт"
Не се предвижда вдигане на цените на билетите за влак през 2015 г., каза изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров пред БНТ. Най-вероятно няма да бъдат закупени и нови влакове. Загубите на "Холдинг БДЖ" ЕАД отново растат като в момента задълженията на компанията към кредиторите са 370 млн. лв.
В прогнозния бюджет за 2015 г. е предвидена субсидия за БДЖ от 140 млн. лв., докато за тази година тя е от 180 млн. лв., т.е. има намаление от 40 млн. лв., обясни Владимиров. Той заяви, че ако БДЖ трябва да се впише в транспортна услуга в рамките на 140 млн. лв., е необходимо да има преходен период и той не може да бъде по-малък от една година.
"Намаляването на субсидията означава спиране на влакове. Спирането на влакове означава намаляване и на персонала. За да се извърши това, чисто технически са необходими поне 7 месеца, за да се проведат всички преговори със синдикатите, тъй като има колективен трудов договор, който не позволява на ръководството да прави съкращения. След което, ако има добра воля, ще бъдат изплатени 4-6 заплати на съкратените, което означава, че до края на годината няма да има икономически ефект от тази мярка", заяви шефът на БДЖ. "Ако субсидията остане 140 млн. лв. за 2015 г., трябва да бъдат спрени 140 влака и да бъдат освободени 1500 служители", заяви Владимиров.
Прочети още от в. "Стандарт"